- Lada merah
- Bawang merah
- Cili padi
- Kubis
- Sos ikan atau sos soya
- Gula
- Garam
- Nenas
Bahan-bahan:
Cara-cara memasak:
- Lada merah dibuang bijinya. Guna satu hirisan sahaja agar bentuknya tak terjejas. Kemudian direbus hingga empuk letak tepi.
- Bawang merah yang dihiris digoreng sehingga garing dan sedikit pahit bagi membangkitkan aroma seakan-akan herba.
- Kepala udang yang disapu garam digoreng sehingga garing.
- Bawang dan udang yang garing dihancurkan dan dicampurkan.
- Masukkan hirisan-hirisan kubis kedalam campuran bawang dan udang tadi sehingga sebati.
- Hirisan cili padi dimasukkan tetapi jangan terlalu banyak.
- Kemudian masukkan hirisan-hirisan kecil nenas.
- Kemudian sumbatkan ke dalam lada merah yang direbus tadi.
- Buburkan gula pasir di atasnya.
- Hias di atas sayur atau salad.
sumber dari: