khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday, 18 May 2013

Kerapu Merah Masam Manis & Nasi Goreng Yong Chow Ala Ary Malik






    Bahan-bahan Kerapu Merah Masam Manis:
  • Bawang Putih (dihiris halus)
  • Halia (dihiris halus)
  • Lada benggala Hijau (dihiris halus)
  • Cili merah (dihiris halus)
  • 3 sudu besar - Sos tomato
  • 2 sudu besar - Sos cili
  • 1 sudu teh - Tomato puri
  • 1 sudu besar - Cuka
  • Secukup rasa - Garam
  • Secukup rasa - Lada sulah
  • Dipotong kiub - Ikan kerapu merah
  • ¼ cawan - Ais
Cara-cara memasak:
  • Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali, apabila minyak telah panas, masukkan halia dan bawang putih. Biarkan sehingga wangi.
  • Kemudian masukkan sos tomato, cili dan tomato puri. Gaul bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
  • Selepas itu, masukkan lada benggala hijau, cili merah. Apabila hampir mendidih, masukkan ikan dan cuka, dan biarkan ia mereneh sehingga masak. Tambahkan garam dan lada sulah secukup rasa.
    Bahan-bahan Nasi Goreng Yong Chow:
  • Nasi
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Kacang Buncis (dipotong kecil)
  • Cili Merah (dicincang halus)
  • 1 sudu minyak bijan
  • 1 sudu minyak neuvida
  • Garam (Secukup rasa)
  • Lada sulah (Secukup rasa
  • Stok perasa
Cara-cara memasak:
  • Panaskan kuali bersama minyak. Masukkan bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan nasi, sayuran dan cili. Gaul sehingga rata.
  • Selepas itu, tambahkan garam, lada sulah dan stok perasa dan gaul sehingga rata. Kemudian campurkan minyak bijan dan gaul sehingga sebati.
    Bahan-bahan Sos Cili Cuka:
  • 10 tangkai - Cili merah
  • 4cm - Halia
  • 3 ulas - Bawang Putih
  • Perasa
  • Secukup rasa - garam
  • ¼ cawan - Cuka
  • 2 sudu besar - Gula
Cara-cara memasak:
  • Kisarkan bahan-bahan hingga hancur dan sebati.
Hidangan:
  • Hidangkan kerapu merah masam manis bersama nasi goreng ‘yong chow’ dan tuangkan sos cili cuka mengikut kreativiti.



sumber dari: astro.com.my