khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 13 July 2012

kue gandus kucai





Bahan:
400 ml santan dari 1/2 butir kelapa
1 lembar daun salam
3/4 sendok teh garam
100 gram tepung beras
1/2 sendok makan tepung sagu
1 butir telur, dikocok lepas
2 tangkai kucai, diiris halus

Bumbu Halus:
1 siung bawang putih
1 buah cabai merah keriting

Bahan Taburan:
1 sendok makan bawang merah goreng
1 sendok makan ebi, diseduh, disangrai, dihaluskan
Cara membuat:

Didihkan santan, daun salam, dan garam.
Biarkan hangat.
Buang daun salamnya.
Aduk rata tepung beras, tepung sagu, dan bumbu halus.
Tambahkan telur dan santan hangat.
Aduk rata.
Saring.
Masukkan kucai.
Aduk rata.
Tuang ke dalam cetakan talam.
Kukus 10 menit diatas api sedang sampai matang.
Sajikan dengan taburan bawang merah goreng dan ebi.
 


sumber dari: sajiansedap.com