khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Sunday 30 March 2014

jalan lada putih





File:Jalan Lada Puteh.JPG




sumber dari: http://commons.wikimedia.org/wiki/

Jalan Lada Putih








sumber dari: http://sharonanngoh.com/tag/jalan-lada-puteh/

lada putih lada hitam






segala jenis lada hitam dan lada putih Sarawak ada dijual....



sumber dari: http://syarliz.blogspot.com/

cafe lada putih









sumber dari: http://www.zomato.com/

Cafe Lada Putih









Lada Putih Babel Diberi Label Hak Paten






Produk lada putih dari Bangka Belitung yang dikenal sebagai Muntok White Pepper akan dilengkapi dengan label hak paten dari Kementerian Hukum dan HAM yang disebut Sertifikat Indikasi Geografis (SIG) Muntok White Pepper.

Muntok adalah nama pelabuhan di Bangka yang sejak lama menjadi pusat perdagangan lada putih dari Bangka Belitung ke seluruh dunia. Itu sebabnya nama Muntok terkenal sebagai merek lada putih berkualitas tinggi.

Ketua Asosiasi Eksportir Lada Indonesia Zainal Arifin, Kamis (24/6/2010), mengutarakan, dengan adanya label tersebut, lada putih Bangka Belitung sudah diakui dunia dan memiliki hak paten. Label SIG tersebut baru diperkenalkan satu bulan yang lalu.

"Mulai bulan depan, seluruh ekspor lada putih dari Bangka Belitung sudah dilengkapi label SIG," kata Zainal.

Kepala Balai Karantina Pertanian Kelas II Pangkal Pinang Provinsi Kepulauan Bangka Belitung, Azmal AZ, mengatakan, selama ini ekspor lada putih Bangka Belitung yang diawasi oleh karantina belum mencantumkan label SIG.


sumber dari: http://www.yiela.com/

Saturday 29 March 2014

special parking space









sumber dari: http://totinx.com/

siri novel motivasi











warung siput sedut









sumber dari: http://totinx.com/

saus cili padi





taste me chili pepper sauce 1




sumber dari: http://www.bestpenangfood.com/

homemade sambal cili padi









sumber dari: http://www.sambalcilipadi.com/

semaian anak cili padi





Anak cili padi berusia 25 hari




pes masak lemak cili padi












Sos Cili Padi





sos cili padi sabah



sumber dari: http://yanmieonline.com/

cili padi restaurant bangkok








sumber dari: http://www.mazidulakmal.com/

cili padi restaurant taiping





Cili Padi Restaurant's photo in Taiping )

No.33, Jalan Medan Taiping 5, Taiping, 34600



cili padi restaurant ambon





cilipadi restaurant


Jln Said Perintah No 52 Depan Sibu-Sibu Cafe, Ambon 97126, Indonesia
911348736




bunga cili padi





Cajamarca flower 8-25-08.jpg



Friday 28 March 2014

Antara kajian saintifik oleh saintis







Melawan Kanser Payudara
Kajian menunjukkan bahawa jus delima memusnahkan sel-sel kanser payudara manakala meninggalkan sel-sel yang sihat sahaja. Ia boleh juga mencegah sel-sel kanser payudara daripada terbentuk.

Pencegahan Kanser Paru-paru
Kajian pada tikus menunjukkan bahawa jus delima boleh menghalang pembangunan kanser paru-paru.


Melambatkan Kanser Prostat
Ujikaji menggunakan tikus makmal membuktikan ia melambatkan pertumbuhan kanser prostat.

Memastikan Tahap PSA Stabil
Dalam satu kajian terhadap 50 lelaki yang telah menjalani rawatan untuk kanser prostat, 8 auns jus delima telah diberi setiap hari. Keputusan menujukkan tahap PSA yang stabil dan seterusnya mengurangkan keperluan untuk rawatan lanjut seperti kemoterapi atau terapi hormon.

Melindungi Otak neonatal
Kajian menunjukkan bahawa penggunaan pati jus delima boleh melindungi otak neonatal daripada kerosakan selepas kecederaan.

Pencegahan Osteoartritis
Beberapa kajian menunjukkan bahawa jus delima boleh mencegah kemerosotan rawan.

Melindungi Arteri
Ia menghalang plak daripada membina dalam arteri dan boleh mengubah pembentukan plak sebelumnya.

Pencegahan Penyakit lzheimer
Ia boleh mencegah dan melambatkan penyakit Alzheimer. Dalam satu kajian, tikus dibesarkan untuk membangunkan penyakit Alzheimer dan telah diberikan jus delima. Mereka mengumpul plak amiloid yang ketara kurang daripada tikus kawalan dan mereka menjalankan tugas-tugas mental yang lebih baik.

Merendahkan Kolesterol
Ia merendahkan LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

Merendahkan Tekanan Darah
Satu kajian menunjukkan bahawa minum 1.7 auns jus delima setiap hari menurunkan tekanan darah sistolik sebanyak 5 peratus.

Perlindungan pergigian
Kajian menunjukkan bahawa meminum jus delima boleh menjadi satu cara semula jadi untuk mencegah plak gigi.



sumber dari: http://mylan-eshop.blogspot.com/

buah yang terdapat di dalam syurga







Rasulullah bersabda,
“Buah delima dan kulitnya memperkuat pencernaan di perut.”
(HR Abu Nu’aim dan Al-Jauzi)
Setiap kali Ibnu Abbas mendapati buah delima, dia akan memakannya. Orang-orang menanyakan kepadanya mengapa dia melakukan hal itu, dan dia menjawab, “Aku benar-benar percaya bahwa tak ada satu pun buah delima di dunia ini yang tidak mengandung satu biji dari salah satu biji dari syurga. Barangkali biji ini adalah yang dari syurga itu.” (Kisah sahabat)

MENSTABILKAN PARAS KOLESTROL
Adalah sukar untuk mengekalkan tahap kolestrol dalam badan. Delima akan membantu meningkatkan tahap kolestrol yang baik di samping menurunkan kolestrol yang buruk.

DELIMA MEMPUNYAI TAHAP ANTIOKSIDAN YANG TINGGI
Delima terbukti mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi berbanding pesaingnya seperti anggur merah dan teh hijau. Apabila anda memerlukan sumber antioksidan pada kehidupan seharian, anda perlu pastikan ia adalah antioksidan yang paling bagus. Delima merupakan sumber terbaik untuk antioksidan.
MELAWAN PENYAKIT JANTUNG
Delima membantu melancarkan peredaran darah dalam badan. Ini adalah kaedah terbaik melindungi diri daripada penyakit jantung atau serangan jantung. Berdasarkan kajian terbaru, kandungan antioksidan dalam jus delima membantu menurunkan pembentukan lemak pada dinding arteri. Antioksidan membantu membaiki kawasan sel yang rosak. Delima mengandungi ‘flavonoids’ dan ‘polyphenols’ yang tinggi, iaitu antioksidan yang mampu melawan penyakit jantung dan kanser.

MERANGSANG TENAGA BATIN
Jus delima kaya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah pada genitals (alat kelamin). Ia juga mencegah ketidaksuburan dan kemandulan. Delima juga dikenali sebagai 'natural viagra', dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi.

MENGUATKAN SISTEM PERTAHANAN BADAN
Delima merupakan pendekatan yang baik bagi melawan penyakit. Delima dapat memperbaiki kitaran darah pengguna. Tahap antioksidan yang tinggi dalam Delima akan membantu menguatkan sistem dalam badan dan melawan apa jua penyakit. Ini adalah langkah awal untuk pengguna dari menjadi mangsa serangan jantung atau penyakit hati.

MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT KENCING MANIS
Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima selama 3 bulan dapat merendahkan kebarangkalian atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. “Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksida yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis.”

MENGHALANG KEMASUKAN VIRUS HIV-1 DAN MICROBICIDE
Keputusan eksperimen menunjukkan halangan kemasukan HIV-1 ke atas jus delima yang dapat menyerap kanji dalam badan. Virus kompleks yang diikat pada CD4 dan CXCR4/CCR5 dapat menahan serangan virus utama A sehingga G dan juga kumpulan 0.

MENGELAKKAN KANSER KELENJAR PROSTATE
Kajian telah membuktikan bahawa jus delima dapat mengurangkan perkembangan kanser kelenjar prostat. Kebanyakan pesakit berpuas hati dengan keputusan yang diterima di mana penggunaan delima dapat menyembuhkan kanser itu.

DELIMA MELAWAN KANSER PAYUDARA
Penyelidik mendapati bahawa minyak bijian daripada delima dapat memusnahkan sel kanser payudara dan mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada. Kajian lain di Universiti Chicago menemukan jus delima yang ditapai dan minyak bijian delima dapat membantu mengelakkan kanser payudara. Kajian di Wisconsin pula mendapati bahawa jus delima dapat menghalang pembesaran sel kanser kulit.

MERENDAHKAN TEKANAN DARAH
Salah satu masalah kesihatan utama yang dihadapi oleh manusia pada masa kini adalah menghidapi tekanan darah yang tinggi pada usia tua. Kandungan antioksidan pada delima mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok.

MENGUATKAN KESIHATAN GIGI
Delima diketahui dapat mengurangkan pembentukan plak pada gigi. Gigi yang sihat dapat diperolehi selain dari menggunakan khidmat doktor yang pakar. Ini adalah kaedah yang dapat mengelakkan pengguna dari kehilangan gigi.

MENCEGAH DARIPADA PENYAKIT ALZHEIMER (Nyanyuk)
Pengkaji daripada Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt mengenalpasti bahawa sesiapa yang meminum jus delima tiga kali atau lebih setiap minggu dapat menurunkan 76 peratus pertumbuhan tanda penyakit Alzheimer’s daripada mereka yang meminum kurang daripada satu sajian setiap minggu.

MENGURANGKAN BATUK DAN ASTHMA
Kandungan asid askorbik (vitamin C) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah.

MENGANDUNGI KEPELBAGAIAN VITAMIN
Delima mengandungi ‘potassium’ yang tinggi, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali hamil atau lebih dari 3 kali kehamilan). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.

DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya).
menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
kulit bayi anda sihat, gebu dan cantik

MELINDUNGI OTAK BAYI
Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juga dapat membantu pengguna untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi ‘potassium’ di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.

Buah delima menjadi simbol kesuburan bagi perkahwinan masyarakat di Timur Tengah. Manakala dalam agama Kristian, buah delima menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang kekal serta dalam agama Buddha, buah delima dikatakan buah yang berkat selain daripada buah limau dan pic. Di China pula, buah delima menjadi satu simbol kesuburan, rezeki yang melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang diberkati.

Namun, dalam Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda- tanda kekuasaanNya sebagaimana yang termaktub dalam firmanNya di dalam surah al An’am ayat 99 dan ayat 141.

Mengikut sejarah, buah delima secara tradisionalnya melambangkan kesuburan. Buah delima telah ditanam di Mesir sebelum zaman Nabi Musa. Ia telah ditemui di lembah Indus pada zaman awal dan terdapat perkataan Sanskrit untuk delima.



sumber dari: http://zainabbujangbiz.blogspot.com

Tuesday 25 March 2014

The Candlenut Kitchen








sumber dari: http://www.candlenutkitchen.com/

Juara Candlenut Body Creme





A rich, luxurious body cream that provides the nourishing benefits of candlenut oil, used for centuries in Indonesia to moisturize dry, rough skin. The unique properties of candlenut oil allow for superior skin penetration with a soft, velvet finish.



sumber dari: http://www.skinstore.com/

Hawaiian Store





お問い合わせ




sumber dari: http://www.candlenuts-kobe.com/contact




Natural Candlenuts Oil Aleu Adamas







  • Membantu menebalkan rambut
  • Membantu menyuburkan rambut
  • Membantu menguatkan pertumbuhan akar rambut
  • Membantu mencegah dan mengurangi rambut rontok
  • Membantu merawat rambut agar tetap sehat dan lebih hitam
  • Baik untuk bayi/balita dan anak-anak guna merangsang pertumbuhan rambut dan alis
  • Membantu mencegah uban
  • Membantu mengkilaukan rambut



sumber dari: http://groupon.co.id/product/

Saturday 22 March 2014

Khasiat tolbutamide dalam bawang merah






Bawang merah sudah lama menduduki tempat terhormat dalam ilmu kedokteran sebagai “obat” diabetes. Penelitian-penelitian modern memperlihatkan, bawang merah memiliki “kekuatan” menurunkan gula darah, dan dayanya dimiliki pada kadar yang ditemukan dalam makanan.
Para peneliti India yang melakukan pemberian bawang merah, baik berupa jus maupun bawang merah “bulat” alias masih utuh, sebesar 25-200 gram pada subjek yang ditelitinya, mendapatkan bahwa makin banyak bawang merah yang diberikan, makin besar gula darah yang berkurang. Tak ada perbedaan antara bawang merah mentah dan bawang merah yang telah direbus.

Menurut teori tim peneliti, bawang merah mempengaruhi metabolisme gula dalam hati, atau metabolisme pelepasan insulin, dan/atau mencegah perusakan insulin. “Agen” yang mungkin mempunyai kemampuan hipoglikemia, menurunkan kadar gula darah, aktif itu adalah allyl propyl disulfide dan allicin. Bukti eksperimen dan klinis menunjukkan bahwa allyl propyl disulfide menurunkan gula darah dengan cara meningkatkan “masa hidup” (lifespan) insulin.

Sebenarnya, sudah sejak tahun 1923 ilmuwan-ilmuwan mendeteksi terdapatnya depressor gula darah dalam bawang merah, dan pada 1960-an, para peneliti berhasil mengisolasi senyawa antidiabetes dari bawang merah yang bekerja mirip dengan obat farmasi antidiabetes umum, dikenal sebagai tolbutamide, yang sering dipakai untuk mengurangi kadar gula darah. Cara kerja tolbutamide ialah merangsang sintesis dan pengeluaran insulin. Pada kelinci percobaan, ekstrak bawang merah memperlihatkan, 77 persen sama efektifnya dengan dosis standar tolbutamide.

Hasil penelitian lain menunjukkan, bawang merah mempunyai efek menurunkan gula dan lemak darah. Oleh sebab itu, dianjurkan untuk menambahkan bawang merah ke dalam setiap hidangan makanan. Bawang merah dapat digunakan setelah makan dalam jumlah bebas.



sumber dari: http://achoxz.wordpress.com/

Neonisasi Bawang Merah





Neonisasi bawang merah




sumber dari: http://www.pictures.mymapsof.com/

Manfaat Bawang Putih Untuk Kesehatan Kita




Bawang putih bukan hanya digunakan sebagai bumbu masakan akan tetapi bisa juga untuk Mengobati penyakit flu dan batuk.


manfaat bawang putih


  • Berdasarkan penelitian yang dilakukan oleh peneliti dari Universitas Brigham Young, Utah, di tahun 1992 menemukan bahwa bawang putih yang di tumbuk dan dicampur dengan minyak dapat membunuh 2 macam penyakit herpes serta rhinivirus tipe 2 yang biasanya menyebabkan flu. Bawang putih juga mengandung sulfur (zat belerang)yang dapat melegakan saluran pernapasan serta membantu mengeluarkan lendir.
Anda dapat memakan bawang putih mentah sebanyak-banyaknya ketika Anda merasa sakit flu. Ketika Anda sakit batuk, Anda dapat mencampurkan potongan bawang kedalam susu panas dan meminumnya hangat-hangat.



sumber dari: http://www.manfaatpedia.com/

Bawang Putih Bawang Merah Papercraft





Bawang Putih Bawang Merah Papercraft



sumber dari: http://www.papercraftsquare.com/

memperbaiki kesehatan rambut




Selain memberi aroma yang wangi pada masakan, bawang merah juga sering digunakan sebagai campuran acar. Namun manfaat bawang merah tidak hanya untuk pelengkap makanan saja tapi dapat dimanfaatkan untuk pengobatan tradisional, bahkan ramuan yang terbuat dari bawang merah telah digunakan pada zaman Mesir kuno.



Bawang merah merupakan salah satu bahan dapur yang ampuh dalam memperbaiki kesehatan rambut. Anda mungkin membenci bawang merah karena baunya yang menyengat dan seringkali membuat mata terasa pedih. Namun, bawang merah sangat baik bagi kesehatan rambut dan dapat mengatasi berbagai masalah rambut seperti rambut rontok dan bercabang.



sumber dari: http://www.manfaatpedia.com/

Garlic Press




Garlic_press-1
Garlic_press-2




Tuesday 18 March 2014

menyembuhkan sakit telinga





Asam Gelugor


Garnicia atroviridis atau yang lebih dikenal dengan nama Asam Gelugor merupakan salah satu bumbu masakan yang dapat memberi citarasa asam segar. Biasanya asam gelugor diolah dengan cara diiris tipis kemudian di jemur sampai kering. Asam gelugor kering inilah yang digunakan sebagai bumbu pemberi rasa asam pada masakan.

Khasiat yang terdapat dalam buah yang berwarna hijau atau kuning ini adalah mampu menurunkan berat badan dengan mengekang nafsu makan dan membantu penguraian lemak dalam tubuh.  Selain itu asam gelugor juga mampu mengatasi penyakit cacingan, masalah haid, dan radang gusi.

Untuk membantu menyembuhkan sakit telinga, rebus daun dan akar asam gelugur dengan air. Diamkan sampai dingin lalu teteskan ke dalam telinga sebanyak 3-4 tetes. Lakukan rutin 3 kali sehari.



sumber dari: http://rempahdanbumbu.com/info-bumbu/asam-gelugor/

Petua Sakit Tekak





batuk-dan-sakit-tekak


Petua pertama yang saya dapat dari Google. Guna asam jawa. Perah dalam air .. kemudian minum. Nak taruk gula atau bahan manis .. ikut suka hati korang la. Janji .. jangan manis sangat. Nanti sakit lain pula yang datang.

Yang kedua .. guna asam keping. Ambil beberapa keping asam gelugur, kemudian bakar hingga hangus. Selepas itu, tumbuk dan gaulkan dengan sedikit air sirih. Kemudian sapukan pada bahagian tekak yang sakit. Insya Allah .. sakit tekak anda akan cepat sembuh. Emm .. yang nie, saya susah sikit nak ikut. Kalau setakat asam keping tu .. boleh la cari kat dapur. Tapi yang bab air sirih tu .. mana la nak cari malam² buta nie. Kalau kat kampung .. lain la.

Petua No3 .. kena guna buah kembang semangkuk. Kena rendamkan sebiji .. dalam sebuah mangkuk dan minum airnya. Kalau nak dua tiga biji tu (kasi extra power) .. terpulang kepada anda. Saya tak kisah. Tapi syarat utamanya .. mesti kena rendam dalam mangkuk. Kalau guna cawan ke .. pinggan ke .. tak mujarab. Sebab dah tak sama perkataan 'mangkuk'. Nie bukan saya yang cakap ekk! Ahli nujum yang cakap! Hehehe ..

No 4 pula .. kira first time bagi saya. Bahannya .. Sundae cone McDonalds a.k.a McD. Murah dan mudah dicari. Kalau nak .. pergi je McD .. beli Sundae cone satu. Kemudian makan. Harga pun murah .. dalam RM 1.05 macam tu. Kemujarabannya .. saya tak berapa pasti sebab tak pernah try lagi. Esok .. mungkin boleh kot. Tapi yang tertulis kat sini .. katanya .. doktor pun suggest macam tu. Huhuhu! Senang betul doktor tu kan! Suruh makan McD je dari ubat.

Anastasyea : Asam jawa dah habis .. asam boi ada la. Boleh kot!




sumber dari: http://www.anastasyea.com/2011/02/petua-sakit-tekak

Acid Fruit in Asian Cooking






In Asian cooking, acid flavors are achieved by adding fruit juice, pulp or whole fruits with piquant flavors. Some acid fruits, example tamarind, are widely available and well known. Others are only known in the area of origin.

Some common acid fruits are like belimbing or billing (Averrhoa bilimbi) which looks like a miniature cucumber with thin, pale green skin and belongs to the same family as star fruit; gamboge (Garcinia cambogia) which starts out as a brilliant orange-colored segmented fruit but is dried for storing, turning black in the process; and asam gelugor (G.atroviridis), a sour fruit which is sliced, dried and used instead of tamarind in certain Malay dishes.

What leads to confusion is the free-wheeling labeling of some producers, who refer to gamboge as 'fish tamarind' and gelugor as 'tamarind slices', though they are not even from the same botanical family as tamarind. The fact that they provide acidity is reason enough - for them, at any rate - to justify the mislabeling.

In India, unripe mangoes are dried and ground into a powder called amchur which is useful when a piquant flavor is required without the liquid element of lime juice or tamarind. Dried pomegranate seeds, anardhana, are used in Indian cooking and added to certain dishes for a sour flavor.

Limes of many different types are used throughout Asia, with some kinds being flavored in certain countries. In the Philippines, kalamansi (small round citrus fruits also called musk lime) are indispensable. Malaysian cooks use limau nipis (a large lime) and limau kesturi (another name for kalamansi). In Indonesia, Malaysia and Sri Lanka, tamarind and fresh lime juice are as essential as salt. In Thailand, cooks cannot do without the highly perfumed rind and leaves of makrut (kaffir lime), a deep green fruit with knobby skin.



sumber dari: http://www.asianonlinerecipes.com/

Menghilangkan Ulser Mulut






Bekerja dalam ofis bertutup dengan air-cond dari 9 pagi sampai 6 petang , memang aku tak tahu macam mana keadaan suhu dekat luar. Enche Fendy ada merungut 2,3 hari ni panas membahang. Tapi bila dalam mulut ada ulser, ha baru aku mengaku panas betul sekarang kan..? Hehe..
Ulser mulut boleh terjadi bukan je disebabkan suhu luar dan suhu badan yang panas, tapi kalau sambil makan tergigit pun boleh jadi juga. Luka sikit pun cepat je bakteria dan kuman dalam mulut datang berkampung, maka jadilah ulser mulut.

Antara petua yang boleh dicuba;

  • Tempekkan asam jawa kat tempat ulser. Pedih sikit lah, tapi boleh kecutkan ulser dengan cepat. Boleh juga pakai asam keping @ asam gelugor. Ni petua mak aku yang bagi.
  • Letak garam halus sikit kat tempat ulser, tapi pedih yaaa amaaatt…aku takut nak try..haha
  • Boleh juga tenyehkan madu asli kat ulser tu. (tau tak tenyeh? Hehe..sapu la)
Selain tu boleh amalkan;
  • Kemam ais dalam mulut, terutamanya ditempat ulser tu.
  • Banyakkan makan betik yang disejukkan terlebih dahulu.
  • Banyakkan minum air kosong.
  • Minum air barli suam.
  • Minum air gula batu.
  • Berus gigi pakai ubat gigi Oral B.
Kalau ulser tu degil juga lagi, pergi je lah klinik…biasa doktor akan suggest oral aid atau bonjela. Ok selamat mencuba!



sumber dari: http://www.froyoplus.com/cara-menghilangkan-ulser-mulut/

Kencing Manis




Penyakit kencing manis juga dikenali sebagai diabetes mellitus. Kencing manis adalah penyakit yang disebabkan oleh wujudnya masalah dalam pengeluaran insulin oleh organ pankreas samaada ketiadaan atau kekurangan penghasilan insulin, atau badan bersifat rintang terhadap insulin.
Seminggu lepas raya aidilfitri bulan lapan aritu, ayah cik tom buat monthly checkup dan doktor bagitau kadar bacaan kandungan gula dalam darah ayah tinggi - 8.9 mmol/L. Masa tue, ayah fikir maybe sebab beria sangat makan tak pantang time raya kot.

Lepas seminggu check kat hospital (HSNZ) tue, ayah cek lagi kat klinik naik tinggi giler sampai 13.9 mmol/ L dan terus doktor cakap ayah ada penyakit kencing manis aka diabetes dan dapat banyak ubat kencing untuk stok sebulan kot.

Kalau nak tau berapa paras normal boleh baca artikel >>Dr. Zubaidi.

Tapi ayah cik tom ni jenis liat nak makan ubat hospital. Dia lebih prefer cara tradisional, ubat darah tinggi pun ayah cik tom buat sendiri je- jemur, blend & masukkan dalam capsule. hehe…

So, ayah cik tom try petua pertama minum air rebusan asam gelugor keping. Tapi sebulan ayah cik tom try petua ni bila check kadar gula dalam darah still atas >10 mmol/L. Petua ni jiran belakang umah yang bagi dan memang berkesan je dengan mak cik ni.


Asam Gelugor Keping



sumber dari: http://www.ciktom.com/cara-turunkan-kadar-bacaan-kencing-manis/

diminum wanita selepas bersalin






Daun muda dan bunganya boleh dijadikan perasa dalam masakan atau dijadikan ulam, kerabu atau sebagai pembuka selera. Setiap kepingan asam yang telah dikeringkan biasanya akan dicampurkan dalam masakan Melayu seperti masak kari, masak asam, sup, tomyam dan banyak lagi. Ia juga boleh digunakan dalam proses mewarnakan kain, selain dijadikan sebagai pokok hiasan.

Pokok asam gelugor biasanya akan membesar sehingga 20 meter dan ini menyebabkan orang biasanya menanamnya di ladang sahaja. Buahnya boleh ditumbuk lumat dan direndam dalam cuka lalu dilumur kepada tubuh wanita. la sebenarnya boleh mengembalikan bentuk tubuh asal wanita dan menjadikannya ramping seperti sedia kala. Biasanya hanya wanita yang baru lepas bersalin menggunakan bahan-bahan ini.

Kepingan buahnya pula jika dimakan, dapat mengurangkan berat badan, mengatasi masalah obesiti dan menurunkan tahap kolesterol. Daun asam gelugor yang tua berwarna hijau pekat manakala daun yang muda sedikit kemerahan sebelum hijau. Pada masa dahulu orang menggunakan daun asam gelugor dibuat jus untuk diminum wanita selepas bersalin. la berupaya membantu mencuci bahagian peranakan dan mengembalikan bentuk asal tubuh badan. Daun dan akar pokok boleh dijadikan ubat atau dijadikan losyen untuk merawat sakit telinga.



sumber dari: http://www.epetua.com/khasiat-asam-gelugor/

Saturday 8 March 2014

EG Unique Touch




Memberi sentuhan kecantikan sebenar kepada wanita untuk penjagaan dalaman. Kebersihan dan kesihatan alat-alat silit amat penting kerana ia salah satu organ wanita yang paling sensitif. Ia dihasilkan menggunakan pelbagai herba semulajadi yang diekstrak secara moden.

Mengandungi pelbagai herba terpilih. Antara nya MANJAKANI (Croton Caudatum), GAMBIR (Uncarie Gambirae Catechu), BUAH PELAGA (Amomum Kepulaga), AKAR SERAPAT (Hippocratea Indica), AKAR SELASIH (Ocimum Sonctum) yang diadun secara teliti terbukti memberi kesan menakjubkan.


  • kebaikannya; mengekalkan keanjalan
  • memberi kelegaan pemakai
  • faraj menjadi sihat bersih dan ketat
  • keselesaan hubungan suami isteri dan mengeratkan kasih sayang


sumber dari: http://egkelate.wordpress.com/produk-eg/produk-sanitari/

Ranggi Coffee Pelaga




kopi-herba

Kebaikan Kopi
  • Melindungi daripada penyakit jantung
  • Kaya dengan antioksida – Flavanoid yang dapat mencegah kolestrol LDL (Low-Density Lipoprotein)
  • Melindungi otak dari penyakit Parkinson, Demensia dan Alzheimer
  • Mengurangkan risiko depresi / kemurungan
Kehebatan Kopi Ranggi
  • Memberi kesan positif dengan serta merta
  • Boleh diminum oleh sesiapa sahaja termasuk mereka yang mempunyai penyakit diabetis dan darah tinggi
  • Gabungan 2 jenis biji kopi premium yang berbeza
  • Mempunyai rasa yang setanding dengan kopi – kopi mahal yang berada di pasaran sekarang



















sumber dari: http://www.ranggi.my/ranggi-coffee-cardamon-pelaga/

Teh Buah Pelaga






Teh Buah pelaga mempunyai rasa yang unik dan khasiat antioksidan yang tinggi. Selain digunakan untuk masakan,
di manfaatkan juga untuk kesihatan bagi merawat pelbagai penyakit jangkitan, radang dan juga sistem penghadaman.
Buah pelaga dikatakan berupaya menghapuskan bakteria dan di samping itu boleh juga merangsangkan
selera makan dan juga melegakan keasidan dalam perut. Dikatakan juga sangat mujarab bagi merawat bronkitis,
batuk, demam, sakit perut dan merawat jangkitan saluran kencing.



sumber dari: http://www.carigold.com/

Teh Halia






Mengubati penyakit sendi, cirit-birit, kekurangan tenaga, pening kepala dan demam panas.
Selain itu, membantu menghadam makanan, menghilangkan bau busuk mulut, mengurangkan berat badan dan merawat pelbagai penyakit.



sumber dari: http://www.carigold.com/

Friday 7 March 2014

Laleli - Minyak Zaitun Antara Terbaik di Dunia






Laleli Olive Oil atau Minyak Zaitun Laleli dikeluarkan oleh keluarga Dr Yahya Laleli di ladang-ladang yang dijaga persekitarannya untuk mengawal kualiti minyaknya di Teluk Edremit di negara Turki.




Buah zaitun dari kawasan ini adalah di antara yang terbaik di dunia. Hasilnya, Minyak Zaitun Laleli mendapat pengiktirafan antarabangsa dan telah menerima pelbagai anugerah. Ini termasuk Gold Medal untuk Minyak Zaitun Extra Virgin-nya di “World Specialty Commodities Cultures of Exception” di Paris, Perancis.


Minyak Zaitun Extra Virgin adalah minyak yang mengandungi tidak lebih dari 0.8% asid bebas. Kualiti minyak yang unggul adalah bergantung kepada:
  • persekitaran pokok zaitun
  • kaedah penuaian
  • teknik pemerosesan
  • kaedah penyimpanan dan
  • kaedah pembotolan


sumber dari: http://sistemannisaaonline.blogspot.com/2012_11_01_archive.html

Saturday 1 March 2014

400 kinds of dates on display at Al Jubail






Tonnes of local dates will find their way to Iftar tables this Ramadan, as families and residents queue up at the Dates Exhibition now going on just outside the fruits and vegetable market at Al Jubail.
An annual event organised by the Sharjah Municipality, the Dates Exhibition, which started on June 20 and will continue for three months, opens at 3pm until Iftar time.

Pakistani national Mohammed Aqbal said that the Dates Exhibition was a great initiative since people knew where to get the dates fast in such a hot weather, and get a chance to choose from so many kinds of dates in one place.

Ali Shaaban from Egypt said he went to the Dates Exhibition twice a week to buy at least three kilogrammes of dates for his family in Dubai. “I love the popular khaneizi. It’s so sweet and my kids like it.”

About 400 different kinds of UAE dates are on display, including lulu, khuddari, Nagal, khantaiz, khalas, khaneizi, sokari, and zahidi. A total of 25 shops are participating in this year’s exhibition.
Vishnu, an Indian date-seller, said his shop had many fresh dates, but the favourites were khaneizi, lulu and boumaan. “Daily, more than 200 customers come to buy, most of them come between 3pm and 5pm and an hour after Taraweeh prayers.”

Apart from Emirati families, expatriates from Saudi, Palestine, Iran, Iraq, Morocco, India, Pakistan, Egyptians and other Asians, Africans and Arabs also flock to the exhibition. The exhibition is aimed at helping date farmers to market and distribute their products and encourage them to grow more and different varieties of dates, said Sharjah Municipality Director-General Riyadh Aillan.

He said the exhibition was characterised by availability of all kinds of dates produced in the emirate.
“The municipality is very keen to support the farmers to increase the production and give more attention to date farming. The palm tree is a symbol of our origin and heritage, a source of good (insurance) for present and future.”

Al Aillan said the exhibition included 60 stalls in the fruits and vegetable market in Al Jubail area and Sharjah Cooperative Societies in Al Garayen and Helwan.



sumber dari: coastaldigest.com

Are dates good for you?






• Dates are nutritionally rich in vitamins and minerals and contain natural sugars (sucrose, glucose and fructose) which make them an excellent source of energy. They can give you a great boost after recovering from illness or after you’ve been fasting. Culturally, fasters also eat dates during the pre-dawn meal before the fast, to help maintain their energy levels throughout the day.

• Good news! They're low in simple carbohydrates which cause obesity and diabetes.

• A great source of natural fibres, dates do wonders for your digestive system and intestinal movement. Which is another reason why it’s a popular food for the fasting month, when eating less or changing your routine can throw a spanner in the works.

• Dates are packed with minerals like potassium, which promotes a healthy nervous system; iron, which is essential for blood formation; calcium for healthy bones and teeth; and magnesium, which is good for your nerves, muscles and gives you brain-power!

• They are high in antioxidants, which are great for neutralising free radicals which cause disease.

• Dates are rich in vitamin A, which supports good vision; vitamin C, which strengthens your immune system; and various B-complexes that help fight infections and generally keep you healthy.

• They contain 20 different types of amino acids.

• Fresh and dried dates have the same health benefits but the dry ones have more calories.



sumber dari: timeoutabudhabi.com

Know your dates






With the 2012 Liwa Date Festival just finished and the recent start of Ramadan, it’s safe to say we’ve well and truly entered date season. No iftar table is complete without them and you’ve doubtless noticed your supermarket shelves jam-packed with the different varieties of this dry and fresh fruit.

But if you’re new to this Middle-Eastern favourite, you’ve probably got all sorts of questions, from the cultural to the dietary. Not to mention, all that choice can seem a little overwhelming, right? Not only are they tasty, they're good for you, too.

So here's a guide to the pick of the best ones you can buy locally in Abu Dhabi.

Fresh dates: If you're one of those people who thought dates grew all brown and shrivelled on the stalk, you’re in for a little surprise. Before they go all pruney, fresh dates are hard and crunchy. When you bite into the firm flesh, they'll feel grainy and leave an odd, dry sensation in your mouth. Then you’ll notice a subtle sweetness, a bit like sugar cane if you’ve ever tried it. Fresh dates are definitely an acquired taste, but once you get used to it, you’ll be hard pressed to stop eating them.

Khalas: Average-sized and reddish dark brown in colour, Khalas dates are moist and sticky, have a hearty flavour and a butter-caramel taste. Very fleshy, they melt warmly in your mouth. Someone at the TOAD office once asked why these dates were called Khalas, meaning, ‘enough’ or ‘finished’ in Arabic. We reckon it's because once you’ve tried them, you might not want to eat any other variety. They originated from the Al Qasim and Al Kharj regions in Saudi Arabia and we're pretty sure you'll love them.

Sheeshe: These bi-coloured beauties are more pleasing to the eye than some. Sheeshe dates are yellow and light brown and have a thick skin. Slightly dry in texture, they have a subtle flavour and are perfect for those of you who don’t like things too sweet. Almarina: Red to dark brown in colour, these are long, large, wrinkly dates that are a hefty mouthful. They’ve got thick, dry skin (thicker and drier than the Sheeshe) which can even be peeled off if you want. The Almarina dates are less fleshy and have a thick wall of dry, chewy inner fibres around the seed, which makes it easy to extract. The taste can be overwhelmingly sweet.

Fard: Small and roundish with very thin skin that cracks easily to let the stickiness out, Fard dates are a reddish light brown in colour. They’re toffee-sweet and have a pleasant aftertaste that wafts up the back of your throat to your nose with a warm, almost burnt flavour.

Madjoul: Dark brown in colour, the Madjoul is a medium-sized date. It’s firm and very chewy, with little flesh, like the Almarina. It has a hard, dry skin with very distinct wrinkles and has a strong, sweet flavour.



sumber dari: timeoutabudhabi.com

Date and Almond Tart








sumber dari: http://www.dessert.net.au/date-and-almond-tart/

World production of dates




Dates fruit


World production of dates was approximately 6.7 Mio tonnes in 2004 (FAO statistics [1]). The major producers are:

Egypt: 1,100,000 t (16.2% of world production)
Iran: 880,000 t (13.0%)
Saudi Arabia: 830,000 t (12.3%)
United Arab Emirates: 760,000 t (11.2%)
Pakistan: 650,000 t (9.6%)
Algeria: 450,000 t (6.6%)
Sudan: 330,000 t
Oman: 240,000 t
Libya: 140,000 t
Others: 1,140,000 t
Iraq used to be a major producer of dates but in recent years production and exports have been curtailed.



sumber dari: treklens.com