
Bahan-bahan ( 4 orang )
- * 2 mug beras (dicuci bersih)
 - * 1/2 mug santan pekat
 - * 2 mug air(ikut jenis beras)
 - * 1 biji bawang putih (di mayang halus)
 - * 1/2 inci halia (di ketuk / dihiris )
 - * 1 sudu kecil halba
 - * 1 sudu kecil garam
 - * Sehelai daun pandan
 
Cara Membuatnya :
- Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker.
 - Masak nasi seperti biasa. Kacau sedikit semasa nasi mendidih dan ketika nasi hampir kering supaya santan bergaul rata.
 - Sesuai di makan bersama sambal tumis, timun, telur rebus/goreng, bilis goreng, sambal sardin, kangkung rebus atau apa sahaja lauk kegemaran anda.
 - Nasi Lemak ini akan mengeluarkan bau yang sangat harum ketika mendidih. Pasti perut terasa tak sabar untuk menikmatinya. Selamat mencuba!
 
sumber dari: e-nalovelykitchen.blogspot.com