Bahan-bahan ( 4 orang )
- * 2 mug beras (dicuci bersih)
- * 1/2 mug santan pekat
- * 2 mug air(ikut jenis beras)
- * 1 biji bawang putih (di mayang halus)
- * 1/2 inci halia (di ketuk / dihiris )
- * 1 sudu kecil halba
- * 1 sudu kecil garam
- * Sehelai daun pandan
Cara Membuatnya :
- Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker.
- Masak nasi seperti biasa. Kacau sedikit semasa nasi mendidih dan ketika nasi hampir kering supaya santan bergaul rata.
- Sesuai di makan bersama sambal tumis, timun, telur rebus/goreng, bilis goreng, sambal sardin, kangkung rebus atau apa sahaja lauk kegemaran anda.
- Nasi Lemak ini akan mengeluarkan bau yang sangat harum ketika mendidih. Pasti perut terasa tak sabar untuk menikmatinya. Selamat mencuba!
sumber dari: e-nalovelykitchen.blogspot.com