khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 5 July 2013

Wedang rempah




DSC_0202edit-001


Bahan:
Daun salam
Sereh
Kapulaga
Cengkeh
Jahe
Kayu manis

Cara pembuatan:
Semua bahan tersebut direbus dengan air. Ya iyalah dengan air, kalau dengan minyak namanya digoreng.
Setelah mendidih kecilkan api supaya sari rempah rempat tersebut keluar.
Pada saat akan diminum, cemplingin gula batu dalam gelas dan seduh dengan wedang rempah ini. Di sini saya menggunakan German rock sugar yang saya beli di toko khusus teh, bentuknya kecil kecil seperti kerikil.

Slurppp…


sumber dari: enkoos.wordpress.com