khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday 23 June 2012

singgang ayam halia



Singgang Ayam Halia


BAHAN-BAHANNYA :-)

1/2 ekor ayam sederhana, potong sederhana besar
1 tin cendawan butang, toskan airnya
3 inci halia, kupas dan hiris halus
5 biji bawang putih, diketul
2 camca besar sos tiram
3 camca besar kicap cair
Sedikit gula
1 liter air atau secukupnya
1 kiub ayam "Maggi" (optional)
1 camca besar lada hitam biji, ditumbuk lumat

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 lain kecuali cendawan dan gula. Tuang air secukupnya, kacau dan jerang dengan api besar hingga mendidih. Kemudian perlahan kan api, biar renih hingga ayam 1/2 empuk.
  2. Masukkan cendawan butang tadi dan terus memasak hingga ayam lembut dan cendawan masak. Masukkan secubit gula, kalau kurang masin boleh tambah sedikit garam atau kicap cair.
  3. Boleh taburkan hirisan daun sup/daun bawang serta bawang goreng jika suka..


sumber dari: tiffinbiru.com