Asal Usul:
Masakan kepala ikan kukus dengan lada merah yang dipotong dadu ini boleh didapati di mana-mana hotel dan restoran di bandar Xiangtan, Provinsi Hunan China.
Rasanya sangat unik, dengan kesedapan kepala ikan yang dilitupi lada merah yang pedas.
Cara Mmemasaknya:
Kepala ikan dibersihkan, dan dibuang insangnya, lalu diletakkan di atas pinggan kukus.
Kumudian, taburkan lada merah yang dipotong dadu banyak-banyak, lalu dikukus.
Lada merah yang dipotong dadu merupakan sejenis makanan rakyat yang sangat popular
di Provinsi Hunan dan Sichuan.
Cara membuatnya begini:
Lada merah dipotong dadu,
dan dicampur sedikit garam,
lalu dimasukkan ke dalam balang yang bersih untuk dijeruk kira-kira seminggu.
Setelah siap, ia boleh dijadikan bahan perasa masakan,
atau terus dimakan.
Bahan:
Kepala ikan,
lada merah yang dipotong dadu,
hirisan halia,
bawang hijau,
dan garam.
sumber dari: malay.cri.cn