khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Thursday, 4 October 2012

kepala ikan kukus 'n' lada merah





Asal Usul: 
Masakan kepala ikan kukus dengan lada merah yang dipotong dadu ini boleh didapati di mana-mana hotel dan restoran di bandar Xiangtan, Provinsi Hunan China. 
Rasanya sangat unik, dengan kesedapan kepala ikan yang dilitupi lada merah yang pedas. 


Cara Mmemasaknya: 
Kepala ikan dibersihkan, dan dibuang insangnya, lalu diletakkan di atas pinggan kukus. 
Kumudian, taburkan lada merah yang dipotong dadu banyak-banyak, lalu dikukus. 



Lada merah yang dipotong dadu merupakan sejenis makanan rakyat yang sangat popular 
di Provinsi Hunan dan Sichuan. 

Cara membuatnya begini: 
Lada merah dipotong dadu, 
dan dicampur sedikit garam, 
lalu dimasukkan ke dalam balang yang bersih untuk dijeruk kira-kira seminggu. 
Setelah siap, ia boleh dijadikan bahan perasa masakan, 
atau terus dimakan.

Bahan: 
Kepala ikan, 
lada merah yang dipotong dadu, 
hirisan halia, 
bawang hijau, 
dan garam.



sumber dari: malay.cri.cn