BAHAN-BAHANNYA
1 kg. Ayam - dipotong kecil dan
bersihkan
10 tangkai Cili Merah
}
10 ulas Bawang Merah }
dikisar
5 ulas Bawang Putih }
bersama
1 cm. Halia
}
40 gm. Puri
Tomato
50 gm. Gula
Melaka
2 tangkai Cili Hijau - dihiris
serong
1 biji Bawang Besar - dibelah dua
dan dihiris bulat
2 batang Serai -
dititik
3 biji Tomato - dibelah
empat
1 cawan Air
sedikit Kunyit
Serbuk
sedikit
Garam
sedikit Serbuk Perasa - jika
suka
Minyak
CARA
MEMBUATNYA
Gaul ayam dengan serbuk kunyit
dan sedikit garam. Panaskan
minyak kemudian goreng ayam
sehingga masak, tetapi jangan
terlalu garing.
Ketepikan.
Panaskan minyak didalam kuali
kemudian tumis bahan-bahan
yang telah dikisar dan masukkan
serai. Masak sehingga garing
kemudian masukkan puri tomato dan
gula melaka.
Setelah itu masukkan air. Kacau
sehingga kuah agak pekat
barulah dimasukkan ayam, tomato
buah dan cili hijau. Tambahkan
sedikit garam dan serbuk perasa
jika suka.
NOTA:
Ini adalah resepi terbaru dan
fresh dari dapur Maria.
Kepada semua, selamat
mencuba...
sumber dari: resepimaria.blogspot.com