Beberapa penyelidikan telah dijalankan tentang kasiat bawang merah kepada
kesihatan. Ðari beberapa penyelidikan dan analisa yang telah dijalankan itu, ia
mendapati bawang merah mengandungi 2 compound, iaitu sulphur compound seperti
allyl propyl disulphida (APDS) dan flavonoids seperti quercetin. Flavonoid
dipercayai mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung dan kencing manis kerana
ia mempunyai unsur-unsur anti-kanser, anti-bakteria, anti-viral, anti-allergenic
dan anti-inflammatory. Ðari penyelidikan terkini, bawang merah di dapati efektif
terhadap sel kanser hati. Bawang merah didapati mengandungi 6 kali ganda
kandungan phenolic berbanding bawang biasa. Bawang merah boleh menolong hati
membuang toxin dari badan dan ia mempunyai saponins untuk menhindar dan membunuh
sel kanser.
Bawang merah untuk didapati boleh menghindar kanser perut. Ia
mengeluarkan anti-coagulant yang boleh mencairkan darah dan menunjukkan tahap
tinggi aktiviti anti-platelet yang baik untuk pesakit symptomatic
antherosclerotic, kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Ia juga membantu
fungsi otak dan dengan itu mengurangkan risiko penyakit Alzheimer's. Bawang
merah juga boleh mengurangkan tahap gula bagi mereka yang menpunyai kencing
manis melalui menghadkan keberkesanan insulin dan meninggikan metabolisma
glukosa.
Walaupun terdapat pelbagai khasiat ubatan bawang, namun begitu
sebelum mengambil keputusan menggunakannya, perlulah mendapatkan nasihat
pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari
kelak.
sumber dari: sif7680.blogspot.com