BAHAN-BAHAN:
250gm tepung naik sendiri
250gm mentega
250gm gula kastor
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna hijau
2 sudu makan campuran susu
1 sudu makan air pandan
¼ sudu teh garam
BAHAN KRIM AISING:
175gm krim putar
300gm gula aising
BAHAN HIASAN:
200gm fondant
1 sudu teh pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1)Pukul mentega dengan gula, esen vanilla dan
pewarna hijau. Masukkan garam dan pukul
sehingga kembang.
2) Masukkan telur dan gaul hingga sebati.
Masukkan tepung, susu serta air pandan, gaul
sehingga sebati.
3) Panaskan KETUHAR ELBA EEO-A4218(SV) pada
suhu 160ºC dan bakar kek selama 1 jam 20
minit atau hingga masak.
4) Setelah kek masak dan sejuk, bentukkan
ëfondantí menjadi bentuk ketupat dan letakan
di atas kek. Hidangkan dan sedia dinikmati.
250gm tepung naik sendiri
250gm mentega
250gm gula kastor
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna hijau
2 sudu makan campuran susu
1 sudu makan air pandan
¼ sudu teh garam
BAHAN KRIM AISING:
175gm krim putar
300gm gula aising
BAHAN HIASAN:
200gm fondant
1 sudu teh pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1)Pukul mentega dengan gula, esen vanilla dan
pewarna hijau. Masukkan garam dan pukul
sehingga kembang.
2) Masukkan telur dan gaul hingga sebati.
Masukkan tepung, susu serta air pandan, gaul
sehingga sebati.
3) Panaskan KETUHAR ELBA EEO-A4218(SV) pada
suhu 160ºC dan bakar kek selama 1 jam 20
minit atau hingga masak.
4) Setelah kek masak dan sejuk, bentukkan
ëfondantí menjadi bentuk ketupat dan letakan
di atas kek. Hidangkan dan sedia dinikmati.
sumber dari: karangkraf.com