khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Tuesday, 1 January 2013

Kek Pandan Syawal




BAHAN-BAHAN:
250gm tepung naik sendiri
250gm mentega
250gm gula kastor
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna hijau
2 sudu makan campuran susu
1 sudu makan air pandan
¼ sudu teh garam

BAHAN KRIM AISING:
175gm krim putar
300gm gula aising

BAHAN HIASAN:
200gm fondant
1 sudu teh pewarna hijau

CARA MEMASAK:
1)Pukul mentega dengan gula, esen vanilla dan
pewarna hijau. Masukkan garam dan pukul
sehingga kembang.

2) Masukkan telur dan gaul hingga sebati.
Masukkan tepung, susu serta air pandan, gaul
sehingga sebati.

3) Panaskan KETUHAR ELBA EEO-A4218(SV) pada
suhu 160ºC dan bakar kek selama 1 jam 20
minit atau hingga masak.

4) Setelah kek masak dan sejuk, bentukkan
ëfondantí menjadi bentuk ketupat dan letakan
di atas kek. Hidangkan dan sedia dinikmati.


sumber dari: karangkraf.com