Friday, 13 January 2012

siakap stim lada hitam






 bahan-bahan :


  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
  • 6 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 1 biji tomato (dipotong dadu)
  • 2 sk lada hitam tumbuk
  • garam
  • 1 sudu makan sos tiram + 1/3 cawan air (bancuhkan)
  • 1-2 sudu makan kicap manis
  • 1 biji limau nipis (ambil jusnya)
  • hirisan daun sup
  • cili merah atau cili padi (dihiris)

Cara-cara :

  1. Sediakan pengukus. Didihkan airnya. Sediakan bekas tahan panas atau loyang. Lumurkan ikan bersama garam dan lada hitam. Kemudian letak di dalam bekas tahan panas/loyang tadi. Taburkan bawang putih dan halia di atasnya. Kukus selama 15 minit.
  2. Setelah itu buka penutup kukusan, masukkan pula bahan-bahan selebihnya dan kukus lagi sehingga masak sekata.