Friday, 13 January 2012

tofu telur bersos lada hitam




Bahan:-

  • 3 bungkus tofu telor (telor jepun) - potong 1 inci tebal
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 5 tangkai cili padi - diketuk
  • 1/2 batang timun - dipotong dadu
  • 8 biji cendawan butang - dibelah 4
  • 1/2 biji lada benggala kuning n hijau - didadu
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar sos cili
  • sedikit air
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk memasak


Cara Memasak:-

  1. Sediakan non-stick pan dan tuangkan minyak untuk menggoreng tofu telor. Goreng dan balikkan hingga tofu kelihatan masak berkulit. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan minyak lebihkurang 3 sudu besar di dalam pan dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Kacau.
  3. Masukkan cendawan butang dan masak sebentar.
  4. Masukkan semua sos2 dan sedikit air. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  5. Masukkan cili benggala dan timun. Kacau.
  6. Akhir sekali masukkan tofu telor dan kacau balik perlahan-lahan biar bahan sebati dan meresap. Masak sekejap.
  7. Seimbangkan rasa, tutup api dan hidangkan.