Friday, 13 January 2012

udang goreng lada hitam




Bahan-bahan:
  • Udang (digaul garam dan kunyit)
  • Bawang putih (ditumbuk)
  • Bawang merah (ditumbuk)
  • Lada hitam (ditumbuk)
  • Halia (dihiris nipis)
  • Bawang besar (dihiris bulat-bulat)
  • Cili merah (dihiris)
  • Kacang panjang (dihiris)
  • Tomato (dibelah 4)
  • Sos tiram
  • Sos tomato
  • Kicap manis
Cara memasak:
  1. Goreng udang separuh masak. Ketepikan.
  2. Tumis kesemua bahan tumbuk sehingga naik bau.
  3. Masukkan kicap, sos tomato dan sos tiram. Tambahkan sedikit air jika terlampau pekat.
  4. Masukkan halia , bawang besar dan kacang panjang. Gorengkan sebentar sehingga kacang panjang hampir masak.
  5. Masukkan udang dan buah tomato. Goreng sehingga masak.
Tips: Jika kuah terlalu cair, bancuh 2 sudu air bersama 1 camca teh tepung jagung dan campurkan ke dalam masakan.