Saturday, 18 May 2013

lada merah kerabu herba






    Bahan-bahan:
  • Lada merah
  • Bawang merah
  • Cili padi
  • Kubis
  • Sos ikan atau sos soya
  • Gula
  • Garam
  • Nenas

Cara-cara memasak:
  • Lada merah dibuang bijinya. Guna satu hirisan sahaja agar bentuknya tak terjejas. Kemudian direbus hingga empuk letak tepi.
  • Bawang merah yang dihiris digoreng sehingga garing dan sedikit pahit bagi membangkitkan aroma seakan-akan herba.
  • Kepala udang yang disapu garam digoreng sehingga garing.
  • Bawang dan udang yang garing dihancurkan dan dicampurkan.
  • Masukkan hirisan-hirisan kubis kedalam campuran bawang dan udang tadi sehingga sebati.
  • Hirisan cili padi dimasukkan tetapi jangan terlalu banyak.
  • Kemudian masukkan hirisan-hirisan kecil nenas.
  • Kemudian sumbatkan ke dalam lada merah yang direbus tadi.
  • Buburkan gula pasir di atasnya.
  • Hias di atas sayur atau salad.



sumber dari: