Tuesday, 21 May 2013

daging salai bersos sambal kicap






    Bahan-bahan Daging Salai:
  • 500gm Daging Batang Pinang (dipotong menjadi hirisan setebal 0.5cm)
  • 3 sudu besar Jintan Putih (serbuk)
  • 3 Sudu besar Jintan Manis (Serbuk)
  • 2 sudu besar Garam
  • 3 sudu besar Madu
  • ¼ mangkuk Beras
  • 4 kuntum Bawang Lawang
  • Kertas aluminium bersaiz A4
  • Bahan-bahan Sambal Kicap:
  • 3 batang Cili Hijau
  • 4 tangkai Cili Padi
  • ½ cawan Kicap Manis
  • ¼ cawan Bawang Merah Goreng (goreng sendiri lebih wangi)
  • Secukup rasa Gula dan Garam
    Cara-cara penyediaan Daging Salai:
  • Perapkan daging dengan jintan manis dan jintan putih, garam dan madu. Biarkan selama 1 jam.
  • Balut beras dan bunga lawang dengan kertas aluminium. Letakkan di dalam kuali panas dan bakar sehingga asap keluar.
  • Goreng daging (kepingan) sehingga setengah masak dan kemudian masukkan dalam kuali dan tutup dengan penutup salai daging selama kira-kira 5 hingga 10 minit.
    Cara-cara penyediaan Sambal Kicap:
  • Campurkan semua bahan-bahan di atas kecuali garam dan gula.
  • Masak sehingga rasa mentah cili sudah hilang.

Kumpulan Biru: Amita (Ketua), Felix, Imelda, Danial, Wahidan



sumber dari: astro.com.my/masterchefseason1