Thursday, 4 October 2012

kepala ikan kukus 'n' lada merah





Asal Usul: 
Masakan kepala ikan kukus dengan lada merah yang dipotong dadu ini boleh didapati di mana-mana hotel dan restoran di bandar Xiangtan, Provinsi Hunan China. 
Rasanya sangat unik, dengan kesedapan kepala ikan yang dilitupi lada merah yang pedas. 


Cara Mmemasaknya: 
Kepala ikan dibersihkan, dan dibuang insangnya, lalu diletakkan di atas pinggan kukus. 
Kumudian, taburkan lada merah yang dipotong dadu banyak-banyak, lalu dikukus. 



Lada merah yang dipotong dadu merupakan sejenis makanan rakyat yang sangat popular 
di Provinsi Hunan dan Sichuan. 

Cara membuatnya begini: 
Lada merah dipotong dadu, 
dan dicampur sedikit garam, 
lalu dimasukkan ke dalam balang yang bersih untuk dijeruk kira-kira seminggu. 
Setelah siap, ia boleh dijadikan bahan perasa masakan, 
atau terus dimakan.

Bahan: 
Kepala ikan, 
lada merah yang dipotong dadu, 
hirisan halia, 
bawang hijau, 
dan garam.



sumber dari: malay.cri.cn