Wednesday, 9 November 2011

ayam masak lemak cekur






Resepi:

1 ekor ayam -nk guna ikan pn boleh gak...
(dipanggang..ttp ibu nie tramat rajin so goreng jelh...)
3 keping Tempe
(pn sama dipanggang...ibu goreng gak...rajinkan menantu Mak!!!)
santan pekat.
Minyak untuk menumis
Asam keping
sedikit garam dan gula....
daun cekur dihiris nipis2....

 
Bahan A (Kisar)

4 ulas bwg merah
2 bawang putih
4 biji cili padi (lagi best colour hijau tu...)
sedikit ubi cekur
sedikit belacan ( ibu xguna cz alah dgn belacan)
*semua bahan A digoreng dlm minyak n pastu toskan dan baru dikisar....


Cara:

Guna minyak yang digunakan menggoreng bahan A tadi.
Tumis bahan A yg telah dikisar sampai naik bau.
Masukkan santan dan kacau hingga sebati.
Masukkan asam keping.
Masukkan ayam dan tempe yang siap dipanggang/goreng.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Tutup apa dan hiris daun cekur dan tabur di atas.

Siap utk dimakan........