khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 19 October 2012

buah keras mengubati cirit birit





Di Hawaii, buah keras dipanggang dan dicampurkan dengan pes bergaram untuk dijadikan perasa yang dikenali sebagai inamona. Pokok buah keras telah digunakan sebagai herba perubatan tradisional. Minyaknya boleh digunakan sebagai perangsang rambut. Isirungnya boleh digunakan sebagai ubat julap Masyarakat Jepun menggunakan kulit batang untuk merawat tumor. Di Sumatera, biji buah keras ditumbuk dan dibakar kemudian disapu pada perut untuk merawat cirit-birit. Kini pokok buah keras ditanam untuk mendapatkan minyaknya.


sumber dari: adry-aud.blogspot.com

buah keras menghilangkan tanda renggangan di perut





Selain buahnya yang digunakan sebagai rempah masakan, beberapa bahagian pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan sebagai ubat dalam rawatan tradisional. Ðaun pokok buah keras dikatakan mampu digunakan untuk mengurangkan sakit kepala dan gonorea. Ðaun muda yang telah dipanaskan atas api dikatakan mampu dijadikan sebagai tampalan bagi melegakan tulang yang patah, lebam-lebam, luka dan kesakitan.

Isi rong pulpa dikatakan mampu digunakan untuk dijadikan tuaman bagi merawat masalah sakit kepala, demam, ulser dan sendi membengkak. Isi rong biji juga dikatakan mempunyai kesan penjulap.

Minyak biji buah keras dikatakan bersifat rengsa dan julap dan kadang-kala digunakan seperti minyak jarak. Minyak ini juga digunakan sebagai perangsang rambut terutamanya dalam system perawatan rambut. Minyak dari biji buah keras dikatakan mampu digunakan untuk merawat kesan kulit terbakar , tanda-tanda regang di perut bagi wanita selepas melahirkan anak dan benjol di perut. Ði Sumatera, biji yang telah dibakar dikatakan boleh disapu di pusat bagi melegakan masalah kejang perut.


sumber dari: laman-seri.blogspot.com

menghilangkan bau dengan buah keras





Masalah berkaitan pencernaan juga dikatakan mampu dirawat dengan menggunakan bahagian-bahagian tertentu pokok buah keras. Ði Hawaii, buah dan biji yang telah dipanggang dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat merawat sembelit atau pencuci perut.

Getah dari buah muda dikatakan mampu merawat kulat pada kulit. Bagi lelaki yang mengalami masalah pembengkakan pada kemaluan, getah buah dikatakan mampu digunakan bagi merawat masalah tersebut. Air rendaman getah buah, bunga dan kulit pokok dikatakan mampu dijadikan ubat untuk merawat sakit tekak, tonsillitis, sakit gigi dan juga nafas berbau. Bagi mengelakkan jangkitan terhadap ulser dan bengkak luaran, getah buah keras juga boleh digunakan untuk disapu pada bahagian tersebut.



sumber dari: laman-seri.blogspot.com

buah keras memekatkan kuah



candlenut

Buah keras kerap didapati dalam masakan Indonesia dan Malaysia. Ia digunakan untuk rasanya dan sebagai pemekat kuah. Ia selalunya dikisar menjadi pes bersama rempah lain untuk memekatkan dan menyedapkan rasa masakan berkari. Buah keras harus dimasak sebelum dimakan, kerana ia tinggi kandungan toksik apabila mentah.

Di luar Asia Tenggara, kacang macadamia kadang-kala digunakan sebagai ganti buah keras, kerana ia mengandungi kandungan minyak dan tekstur yang sama apabila ditumbuk. Walaubagaimanapun, rasanya berlainan kerana buah keras lebih pahit.


sumber dari: trymasak.my

buah keras in nyonya cooking






An important ingredient in Nyonya (and Indonesian) cooking, this post serves as a brief introduction of candlenuts, or buah keras in Malay, or kemiri in Indonesian. On the packaging of candlenuts, you will mostly see the above three names: candlenuts, and kimiri, as most candlenuts found here in the United States are made in Indonesia…

Candlenut is quite possibly one of the secret ingredients of Nyonya cooking. My late grandmother who was a Nyonya used a lot of candlenuts in her cooking, especially when making curry dishes. My uncle told me that when candlenuts are ground and cooked in curries, the oil in the nuts lend a very creamy texture to the dishes, hence they make curries thicker and super delicious. I am a firm believer because my late grandmother would always ask for buah keras when she was cooking.

If you can’t find candlenuts at your local Asian stores, you can use macadamia nuts as a substitute as they have a similarly high oil content and texture when pounded.



sumber dari: nyonyafood.rasamalaysia.com

water colour -buah keras






sumber dari: haiririwatercolour.blogspot.com

candlenuts - buah keras


Shelled Nuts





Kukui nut (Hawaii); Indian Walnut; Buah keras (Malay); Kemiri (Indonesia); Lumbang (Philippine); Aleurites moluccana]

Nuts of a tree native to Southeast Asia, and spread by humans to the extent its true origin can not be determined. Polynesian settlers brought it to Hawaii where it became very important - the nuts for food and the rest of the tree for wood, dye, tanning chemicals, medicines and flowers for leis. 

Unshelled nuts take a gem-like polish and are used to make bead necklaces. As Kukui, it is the state tree of Hawaii.

Candlenuts are mildly toxic raw and sometimes used as a purgative. Shelled nuts are a bit larger than shelled macadamia nuts and have a softer, lumpier appearance. The largest photo specimen was 1 inch long, 7/8 inch across and 5/8 inch thick, typically 10 to the ounce. While shelled Macadamia nuts (completely unrelated) are often used as a substitute, the flavor is considerably different, though the oil content is similar. As a nut, the macadamia is quite superior. Raw Brazil nuts are probably a superior substitute, but they are not generally available raw in North America.

Today candlenuts are most noted for use as a thickener in the cuisines of Malaysia, Indonesia and surrounding regions. They are available in some Asian markets but should be purchased with caution and used soon as they go rancid rather quickly. Commercially they are most used for production of oil (nuts are 15% to 20% oil) for use in skin care products, but most of the oil is used locally rather than exported.



sumber dari: clovegarden.com

melebatkan kening dengan buah keras





Caranya mudah saja.. ambilkan sebiji buah keras(kemiri), bakar hingga hangus (hitam) . Dengan menggunakan sebatang lidi bersih , gosok/asah pada buah keras itu kemudian sapukan pada kening dan bentuklah dengan sebaiknya..Lakukan beberapa hari ,atau usapkan pada kening anak yang baru lahir.


sumber dari: liauprut.wordpress.com

Wednesday 17 October 2012

hempedu bumi pak ngah





akar cerita @ hempedu bumi





Dikenali juga dengan nama Akar Cerita. Herba pahit ini mudah ditemui di kawasan kediaman kerana biasanya ditanam dan diminati oleh ramai orang. Ia merupakan herba TERBAIK Asia bagi penjagaan hati, hempedu dan imuniti badan melebihi Milk Thistle yang diwar-warkan. 

Tumbuhan ini biasa diformulasikan bersama-sama tumbuhan lain oleh pembuat ubat dalam apa jua jenis produk. Ia amat diperlukan oleh badan. Untuk pengetahuan anda, herba ini mampu melawan serangan selsema yang tidak ada pada tumbuhan lain. Digunakan turun-temurun dalam perubatan tradisional bagi membantu merawat penyakit hepatitis (hati) - rebusan beberapa helai daun, menurunkan tekanan darah tinggi kerana molekul kimianya merangsang bagi memecah molekul lemak yang terdapat di dalam saluran darah (rendam 5 helai daun dalam air panas), merawat kencing manis (diabetes), demam, merawat luka, merawat gigitan serangga (lumat dan tampal), imuniti badan, antioksida dan keseluruhannya membantu pertahanan badan melawan penyakit.

 Bagi anda yang ingin mencuba herba ini disarankan mencampurkannya dengan beberapa pokok herba Dukung Anak kerana percampuran ini melengkapkan 100% bahan yang terkandung di dalam kedua-dua herba ini dan kedua-dua herba ini merupakan tumbuhan perubatan alternatif terbaik yang telah diakui berkesan oleh ramai pengguna. Hempedu Bumi juga merupakan salah satu herba yang digunapakai dalam formulasi pembuatan ubat penyakit kulit.


sumber dari: warisanetnobotani.blogspot.com

kapsul hempedu bumi kiza





Produk ini di hasilkan dari daun hempedu bumi 100% yang di tanam di Ladang kami. Daun nya di keringkan secara semulajadi dan dikisar . Kemudian di kapsulkan .

Untuk merawat penyakit berikut. Kencing Manis , Darah Tinggi , Gout , radang buah pinggang , memgembangkan artelari darah ke jantung.



sumber dari: kizaherbs.com

sabun hempedu bumi




The soap is made by Andrographis paniculata and the Natural Ingredients.
The soap contains the benefits of toning effect and whitening skin,
able to remove skin bacteria, odor, dead skin, oily skin, make-up residues.
Used it daily as bath and facial soap.

This soap is derived from palm kernel oil, it has no preservative, no animal contents, no alcohol and mineral oil.

Ingredient : propylene glycol, glycerin, sorbitol, sodium stearate, sodium myristate,
Sodium C14-C16 olefin sulfonate, Cocamide DEA, Andrographis Paniculata,
Triethanolamine.


sumber dari: tagter.com

khazanah herba ayah nik





Semalam, hari Jumaat..tak sempat nak berceloteh kat blog ni...
Sibuk sikit dengan kerja-kerja kat rumah ni...
Bersihkan belakang rumah tu...
yang dah naik entah macam-macam pokok...
Elok juga...keluarkan peluh sikit...

Masa tebas-menebas tu, terjumpa satu pokok yang rasanya pernah tengok...
Tilik punya tilik..rupanya pokok hempedu bumi..
AyahNik pun ambillah sehelai daunnya dan dikunyah...
MasyaAllah...pahitnya....

Sebenarnya, daun hempedu bumi ini boleh dijadikan ubat untuk menurunkan darah tinggi dan merawat kencing manis. Caranya ialah rebus daunnya, ambil airnya dan diminum segelas sehari.
Daun ini juga boleh merawat luka, gatal dan gigitan serangga dengan cara menumbuk lumat daun dan letakkannya pada luka tersebut.


sumber dari: ayahnik.blogspot.com

orifera -hempedu bumi




http://www.naturenutrients.com/shop/themes/minimaliste/nufiles/HempeduBumiExtract.jpg

sumber dari: moresales.com.my

teh misai kucing hempedu bumi



TEH MISAI KUCING HEMPEDU BUMI


Minuman herba teh misai kucing Hempedu Bumiadalah minuman seribu satu kegunaan yang effektif dan secara semulajadi berkesan menangani masalah kritikal penyakit-penyakit terutama masalah pundi kencing, kencing manis, sakit sendi, gout juga darah tinggi.

Produk Teh Misai Kucing Hempedu Bumi Dr. Azimuth Formula seratus peratus produk asli minuman kesihatan. Disediakan dalam bentuk uncang (tea bag). Amat sesuai dijadikan minuman seisi keluarga sebagai amalan pemakanan yang sihat

Dengan harganya yang berpatutan dan sederhana, kita boleh menikmati Teh Misai Kucing/@+ Hempedu Bumi sebagai minuman kesihatan yang dapat membantu dalam mengurangkan masalah-masalah seperti:-

1. darah tinggi
2. kencing manis
3. gout
4. buah pinggang
5. batu karang
6. arthritis
7. mengawal kolestrol
8. rheumatik
9. bronkitis kronik
10. sakit sendi dan sebagainya

Kandungan: 25 uncang

Cara Penyediaan: Seuncang direndam bersama 1 liter air panas. Tunggu 5-10 minit. Diminum tanpa gula. Boleh ditambah madu lebah jika mahu.


sumber dari: adamresources.ning.com

herba penawar darah tinggi





Daun hempedu bumi ini boleh dijadikan ubat untuk menurunkan darah tinggi disamping merawat kencing manis. Cara menjadikannya ubat ialah merebus akar tersebut untuk mengambil airnya supaya boleh diminum. Daun ini juga boleh merawat luka dengan cara menumbuk lumat daun tersebut dan letakkannya pada luka tersebut.

Kandungan bahan kimia daun ini membolehkan ia memecahkan molekul- molekul lemak yang ada disekeliling salur darah yang tersumbat yang menyebabkan tekanan darah tinggi meningkat. Air rebusan daun ini yang pahit telah merangsangnya supaya memecahkan molekul lemak. Memang suatu yang tidak boleh dinafikan bahawa rasa pahit, kelat dan masam agar sukar dipisahkan dengan alam perubatan herba tempatan.Tetapi rasa sebegitu sememangnya tidak begitu menarik minat sebahagian besar masyarakat kita. Mereka lebih gemar kepada rasa manis dan masin. Pengambilan rasa manis dan masin yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit tertentu. Tetapi jika diseimbangkan pengambilan perasa-perasa itu adalah baik untuk kesihatan.. Antara herba yang mempunyai rasa pahit adalah pokok hempedu bumi (nama saintifiknya adalah Andrographis Paniculata) ataupun sesetengah orang memanggilnya sebagai akar cerita. Pokok herba ini agak senang dicari kerana ia tumbuh di sekitar rumah, longkang ataupun kawasan semak samun yang terbiar. Mungkin ia tumbuh di kawasan sedemikian, maka sebahagian besar masyarakat hari ini kurang mengetahui khasiatnya yang agak popular bagi tumbuhan ini adalah untuk merawat penyakit darah tinggi dan juga demam.

Malah, tumbuhan ini juga sesuai untuk merawat kesan gigitan serangga. Cara yang paling mudah adalah ambil beberapa helai daunnya dan hancurkan. Sapulah di tempat yang terkena gigitan serangga itu. Tetapi ia lebih popular dalam merawat penyakit darah tinggi dan demam. Cara yang sering diamalkan adalah kita perlu mengambil beberapa helai daunnya dan bersihkan terlebih dahulu. Kemudian rendam daun-daun itu dalam segelas air panas dan biarkan sehingga air panas itu menjadi suam. Selepas itu, minumlah perlahan-lahan. Rasanya agak pahit, khususnya bagi mereka yang pertama kali meminumnya. Tetapi harus ingat, sebagaimana tumbuhan herba yang lain janganlah minum kerap sangat dalam sehari.


sumber dari: 1001-petua.blogspot.com

Saturday 6 October 2012

petua tradisi minuman serai



Lemongrass Herbal Tea (Cymbopogon Citratus, Minuman Serai, 香茅茶)


Merawat Sesak Nafas
10 batang serai dicuci bersih, diketuk hancur dan direbus dengan 2 gelas air yang telah dicampur sesudu besar gula merah. Biarkan sehingga mendidih dan tinggal dalam anggaran segelas. Sejukkan sebelum ditapis dan diminum. Pada peringkat permulaan ambillah ramuan ini 3 kali seminggu. Jika rawatan menunjukkan peningkatan yang baik, kurangkan pengambilan kepada 2 kali seminggu dan begitulah seterusnya sehingga betul-betul pulih. Rawatan selepas pulih hanya minum sekali pada setiap bulan bagi mengelakkan masalah sama berulang.
Melegakan Rasa Pening dan Lesu Sewaktu Hamil
Sebatang serai diketuk sedikit, 4 cm kulit kayu manis dan 1 biji bungan cengkih dicuci bersih dan dimasukkan ke dalam segelas air panas mendidih. Tambahkan sesudu gula pasir dan dikacau rata. Biarkan sejuk sebelum ditapis dan diminum terutama menjelang waktu tidur atau ketika ingin berehat.
Merawat Sakit Perut/Melawaskan Kencing
Segenggam akar serai dan 10 helai daunnya dibersihkan dan kemudian direbus bersama 4 gelas air. Biarkan mendidih sehingga air didihan tinggal dalam anggaran 2 gelas. Setelah suam air rebusan ini diminum 2 kali sehari sehingga masalah sakit perut dan keperitan membuang air kecil hilang.
Merawat Sengal-Sengal Sendi
Beberapa helai daunnya dibersihkan, ditumbuk atau dikisar bersama sedikit air. Ramuan kemudian disapukan di sendi yang bermasalah.
Mengubati Demam Kuning
Secekak pokok serai direbus dalam bekas yang mengandungi sebaldi air. Keseluruhan pokok termasuk akar dan daunnya direbus sehingga air rebusan itu mendidih. Selepas beransur suam, ia kemudian dijadikan air mandian dan sebaik-baiknya tidak dibilas dengan air biasa. Amalkannya 3 kali sehari iaitu setiap kali waktu mandi sehingga demam kuning itu benar-benar sembuh.
Merendahkan Kolesterol
3 atau 4 batang serai yang telah dibuang akar dan daun, diracik-racik dan direbus. Ambil segelas air rebusan itu dan diminum perlahan-lahan atau sedikit demi sedikit 2 kali sehari iaitu setiap pagi dan juga malam. Dalam beberapa minggu sahaja paras kolesterol dalam badan akan berkurangan.
Mengubati Sakit Akibat Gigi Berlubang
Bahagian hujung serai diruncingkan (sebesar lubang pada gigi berkenaan) dan dipanaskan dengan lilin. Apabila panas, masukkan ke dalam lubang gigi yang sakit hingga batang serai berkenaan sejuk. Ulangi beberapa kali hingga kesakitanberansur hilang.
Menghindar Gigitan Nyamuk
Daun serai pada kuantiti secukupnya ditumbuk, diperah dan diambil airnya. Air perahan daun serai berkenaan kemudiannya disapu pada badan untuk menghindar gigitan nyamuk. 



sumber dari: leading.com.my

losyen serai plus





Membuang angin dalam badan, lemak dan melangsingkan badan
Mengatasi sengal-sengal otot, lenguh-lenguh badan dan terseliuh
Membantu merawat masalah sakit sendi dan saraf
Sebagai penghalau nyamuk


sumber dari: aljostore.com

pati minyak serai wangi






Thursday 4 October 2012

ayam lada merah





BAHAN-BAHANNYA

1 kg. Ayam - dipotong kecil dan bersihkan
10 tangkai Cili Merah }
10 ulas Bawang Merah } dikisar
5 ulas Bawang Putih } bersama
1 cm. Halia }
40 gm. Puri Tomato
50 gm. Gula Melaka
2 tangkai Cili Hijau - dihiris serong
1 biji Bawang Besar - dibelah dua dan dihiris bulat
2 batang Serai - dititik
3 biji Tomato - dibelah empat
1 cawan Air
sedikit Kunyit Serbuk
sedikit Garam
sedikit Serbuk Perasa - jika suka
Minyak

CARA MEMBUATNYA

Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Panaskan
minyak kemudian goreng ayam sehingga masak, tetapi jangan
terlalu garing. Ketepikan.
Panaskan minyak didalam kuali kemudian tumis bahan-bahan
yang telah dikisar dan masukkan serai. Masak sehingga garing
kemudian masukkan puri tomato dan gula melaka.
Setelah itu masukkan air. Kacau sehingga kuah agak pekat
barulah dimasukkan ayam, tomato buah dan cili hijau. Tambahkan
sedikit garam dan serbuk perasa jika suka.

NOTA:
Ini adalah resepi terbaru dan fresh dari dapur Maria.
Kepada semua, selamat mencuba...



sumber dari: resepimaria.blogspot.com

kepala ikan kukus 'n' lada merah





Asal Usul: 
Masakan kepala ikan kukus dengan lada merah yang dipotong dadu ini boleh didapati di mana-mana hotel dan restoran di bandar Xiangtan, Provinsi Hunan China. 
Rasanya sangat unik, dengan kesedapan kepala ikan yang dilitupi lada merah yang pedas. 


Cara Mmemasaknya: 
Kepala ikan dibersihkan, dan dibuang insangnya, lalu diletakkan di atas pinggan kukus. 
Kumudian, taburkan lada merah yang dipotong dadu banyak-banyak, lalu dikukus. 



Lada merah yang dipotong dadu merupakan sejenis makanan rakyat yang sangat popular 
di Provinsi Hunan dan Sichuan. 

Cara membuatnya begini: 
Lada merah dipotong dadu, 
dan dicampur sedikit garam, 
lalu dimasukkan ke dalam balang yang bersih untuk dijeruk kira-kira seminggu. 
Setelah siap, ia boleh dijadikan bahan perasa masakan, 
atau terus dimakan.

Bahan: 
Kepala ikan, 
lada merah yang dipotong dadu, 
hirisan halia, 
bawang hijau, 
dan garam.



sumber dari: malay.cri.cn

produk langsing badan dari cosway






Mencairkan & Menghilangkan Benjolan Degil

Ekstrak tumbuhan berpaten yang berkuasa dan lada merah hangat utk kesan yang cepat, ketara dan berterusan. Hanya sapu sekali sehari utk tindakan pelangsingan badan 24 jam.

- Membakar lemak bonjolan yg tidak diingini.
- Mengentalkan kulit yg kendur dan menggeleber


Body Lite Thermo-Active Shaping


sumber dari: mesra.net

petua mengekalkan kesegaran lada






Untuk mengekalkan kesegaran lada merah,perlulah menyimpannya ke dalam plastik kedap udara. 
Dengan cara ini lada merah akan tahan lebih lama sehingga tiga atau empat minggu tanpa layu 
( make sure, kontena tersebut bersih dan kering, insyAllah will tahan seperti yang dijangkakan) 



sumber dari: dapur-siti.blogspot.com

lada merah bersifat stimulan





bersifat stimulan
merangsang selera makan
membantu sistem penghadahaman


sumber dari: danishninaz.blogspot.com

lada baik untuk peredaran darah





kebaikkan cili:

1. meredakan kesakitan yang berkaitan dengan masalah kegemukan
2. baik untuk peredaran darah
3. dapat mengatasi masalah sakit tekak
4. cili merah dapat menghalang sel darah dari bergumpal dan sekaligus mengelakkan masalah darah beku yang dikenali sebagai trombosis
5. dapat meningkatkan kadar metabolisme badan dengan senaman
6. ianya juga adalah sebahagian daripada diet rendah lemak dan rendah gula tanpa dicampurkan dengan makanan berlemak!


sumber dari: 7518774.blogspot.com

lada merah menghalang pembentukan sel kanser




Merah lada lada
Merah peretseto buah herba tumbuhan yang menyerupai rupa buah yang besar, yang bergantung kepada pelbagai dan tahap matang dan menjadi gelap dan merah terang, oren, dan bentuk yang tidak matang. Lada merah mempunyai vitaminoznost tinggi.

Dalam kandungan, ia jauh melebihi bahkan buah-buahan vitamin, sebagainya. Dalam lada merah adalah veschestvokapsaitsin khas dengan rasa yang sangat tajam dan terbakar. Bergantung kepada jumlah capsaicin lada membezakan manis dan pahit.

Peringkat sortbolgarskiyv terbaik beliau yang matang penuh biasanya merah muda pada warna. Lada mentah telah warna. 100 g lada mengandungi 150-250 mg, dengan kadar harian kira-kira 100 mg. , Yang terkandung dalam lada mempunyai ciri-ciri antihistamin dan dengan itu memudahkan pernafasan. Buah-buahan juga mengandungi gula berguna, minyak pati, bahan nitrogenous.

Saintis telah menemui buah berair dan silikon. Terkandung dalam lada dan membantu menghalang pembentukan sel kanser. Bahan ini mempunyai kesan penyembuhan ke atas pesakit kanser. Lada merah ubat senak dan ulser.

Kaya-p coumaric dan chlorogenic asid, yang mengikat dan keluarkan dari badan nitroksidypotentsialnye karsinogen. Dalam lada merah, seperti dalam Terkandung Menghalang perkembangan kanser. Bagi separuh secawan cincang lada sehari akan membantu mencegah kanser dan penyakit jantung. Lada merah diperolehi terutamanya manis dan mentah dan dimasak.

Ia digunakan dalam makanan mentah, jeruk, bakar, rebus dan goreng, yang digunakan dalam penjerukan dan digunakan untuk salad, dan hidangan utama, menyediakan pelbagai jenis pasta lada, sos, perasa, sos tomato.



sumber dari: tadam.asert.info

masakan pedas ada manafaatnya





    • Menurunkan berat badan-Rasa pedas mampu meningkatkan metabolisme tubuh.Kajian menunjukkan bahawa unsur utama dalam cili iaitu kapsaisin,memiliki kesan termogenik yg mampu menyebabkan tubuh membakar kalori ketika mengunyah selama 20 minit.Wow!hebat gak cili ni kan
    • Menyihatkan jantung-Hasil kajian menunjukkan,amalan mengambil makanan pedas menyebabkan insiden serangan jantung dan strok yg lebih rendah.Alasanya sili merah boleh mengurangkan kesan kerosakan akibat kolestrol jahat,sementara itu kapsaisin pula melawan peradangan.Siapa sakit jantung cuba amal kan makanan pedas yerk.
    • Mencegah kanser-Kapsaisin juga memiliki kemampuan membunuh beberapa sel kancer dan leukemia.
    • Mengurangkan stres-Makanan pedas meningkatkan produksi hormon yg memberikan rasa menyenangkan seperti serotonin.Hasilnya makanan ini membantu mengusir depresi dan stres.

      Ada juga pendapat mengatakan makan makanan pedas ini boleh dapat kanser perut betol ker?Nak tau betol tidak tanyalah pada yang pakar.Saya hanya berkongsi info sahaja.


    sumber dari: ainilittlesweet.blogspot.com

    Monday 1 October 2012

    kebun permai, alor gajah





    sumber dari:


    rekod dunia makan cili





    Seorang wanita India melumurkan matanya dengan sebiji cili hantu yang paling pedas di dunia sebelum memakan 51 cili dalam tempoh dua minit sekali gus mencipta rekod baru dunia, kata penganjur Guinness World Records.

    Wanita itu, Anandita Dutta Tamuly melakukan aksi tersebut kelmarin sambil menerima sorakan hangat chef selebriti, Gordon Ramsay yang berada di Jorhat, Assam, timur laut India bagi menyertai satu program televisyen mengenai sajian dunia.
    Cili hantu sebesar ibu jari itu diterima Guinness World Records sebagai yang paling pedas di dunia pada tahun 2007.

    Ia dimakan oleh penduduk timur laut India untuk menyembuhkan sakit perut dan sebagai cara untuk menahan diri daripada kesan buruk akibat cuaca panas.
    Cili hantu jauh lebih pedas daripada sos Tabasco dan lada Jalapeno.



    sumber dari: segunungrindu.blogspot.com

    lada sememangnya pedas






    Lada/cili sememangnya pedas, tapi, kurang pedas, ada yang merasakan kurang sedap. Di sini ada cerita/berita tentang lada/cili. Apa itu lada? dan pertangingan memakan cili hantu yang terpedas di dunia.


    Kita tahu lada sebagai bahan biasanya kita lihat di dalam makanan harian kita. Walau bagaimanapun, berapa banyak yang kita tahu tentang lada dan seumpamanya? Sekarang biarlah saya memberitahu anda bahawa lada bukan sahaja merah dan pedas tetapi ia lebih banyak lagi untuk tawaran daripada itu.



    Hari ini saya akan berkongsi dengan anda 20 jenis lada tetapi sebenarnya masa ini terdapat lebih dari tiga puluh berbeza dikenali spesis cili lada. Majoriti ini sebenarnya "liar" lada spesies (ditemui tumbuh terutamanya di Amerika Selatan), termasuk C. cardenasii, C. eximium dan C. chacoense.

    Medusa Lada (- adalah hiasan lada cili yang mempunyai warna yang sangat terang dari kuning dan oren kepada warna merah mendadak apabila masak sepenuhnya Ia adalah panjang dan nipis menghasilkan rambut ~ ular yang dikaitkan dengan mitos Yunani dewi Medusa..

    Serrano Lada (Kapsikum annuum) - adalah sejenis lada yang berasal dari negeri-negeri Mexico Puebla dan Noor. Jika masih tidak masak, ia adalah warna hijau bagaimanapun; warna berbeza di tahap kematangan yang berbeza. Kadang-kadang ia adalah hijau, merah, coklat, oren atau kuning. Ia juga panas dan rangup rasa

    Rocotillo Lada (Baccatum Kapsikum) - ini adalah sejenis lada yang berasal dari Peru. Warna-warna berwarna hijau atau kuning jika tidak masak tetapi warna kematangan berbeza. Ia adalah sfera dalam bentuk, biasanya 2.5 cm panjang dan lebar 2.5cm.

    Malagueta Lada (Kapsikum frutescens var. malagueta, Solanacease) - ia adalah satu lada kecil tirus dan hijau yang bertukar merah kerana ia matang. Ia adalah 5cm panjang pada tempoh matang. Ia adalah lada sangat panas dengan pelbagai sebanyak 60,000 hingga 100,000 unit scoville.

    Kimia Lada - Adakah pelbagai jenis lada cili daripada frutescens Kapsikum. Ia mempunyai pertumbuhan lebat, ia adalah 4cm panjang pucat kekuningan hijau dan kuning dan oren sebelum masak ke merah cerah. Ini jenis lada sangat pedas kerana kadar dari 30,000 kepada 50.000 Scoville.

    Lada hitam (Piper Nigrum) - buah-buahan ini juga dikenali sebagai lada apabila kering. Ia adalah 5 milimeter diameter mempunyai warna merah gelap apabila matang sepenuhnya dan ia hanya mengandungi biji tunggal.

    Naga Bhut Jolokia-adalah lada terhangat dan spiciest memukul tempat teratas dalam Skala Scoville itu. Biasanya ia berlaku dalam hibrid yang interspecific dari rantau Assam dari timur laut India. Ia adalah 5,95-8,54 cm panjang dan 2,5-2,95 lebar.

    Merah Savina Lada -ini adalah jenis kedua spiciest lada, ia terpilih diternak untuk menghasilkan yang jenis kehangatan rempah, dan buah-buahan yang berat. Kaedah bagaimana buah-buahan ini adalah menghasilkan tidak diketahui umum. Frank Garcia dari GNS Spices, di Walnut, California, adalah dikreditkan dengan menjadi pemaju Merah Savina habanero.

    Habanero Lada -habaneros belum masak berwarna hijau dalam warna tetapi apabila matang ia ternyata oren, merah dan kadang-kadang putih, coklat dan merah jambu warna. Ia adalah 2-6 cm panjang. Ia kadar 100,000-350,000 di Scoville skala.

    Bonnet-Scotch juga dikenali sebagai Bonet Scotch, ia tergolong dalam keluarga yang sama seperti Habaneros. Ini buah pedas boleh dilihat dengan banyaknya di Caribbean, Maldives dan Guyana. Segar memberantas masak bonnets berubah dari hijau kepada warna dari jingga labu untuk kirmizi merah.

    Itulah terutamanya ia, ingat bahawa ini adalah hanya beberapa jenis Lada kita hari ini. Persamaan spesies ini berbeza dengan kompaun yang dipanggil Capsasicin. Hari ini, Capsaicin telah didapati membawa banyak faedah kesihatan kepada tubuh badan manusia. Satu penemuan kompaun ini adalah keupayaannya untuk membantu membakar lemak.



    sumber dari: my.hicow.com