khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Thursday 12 April 2012

uniknya kejadian kurma




Ketibaan bulan Ramadan tidak meriah tanpa dapat menikmati buah tamar sebagai juadah berbuka puasa. Seperti menjadi satu kewajipan bagi setiap rumah untuk membelinya tidak kira dari jenis, gred yang paling rendah atau yang paling mahal seperti tamar ajwah ‘pure’ Madinah yang berharga RM120.00 sekilo pada hari biasa manakala pada bulan ramadan harganya menjadi lebih mahal.
Tamar juga menurut kajian sains merupakan buah yang khasiat dan kandungan gulanya cepat meresap ke dalam tubuh. Kita selalu mendengar kisah2 Rasulullah s.a.w. dengan pohon tamar. Nyata pohon tamar punya sejarah yang cukup unik dan masih ramai tidak mengetahuinya.

Syukur dengan berkat mengunjungi Makkah dan Madinah untuk mengerjakan umrah semasa pengambaran “Drama Cinta Madinah” yang bakal disiarkan ceritanya pada saluran RTM bulan ini, saya dan semua krew dan artis memperolehi satu lagi cerita istimewa asal-usul kejadian pokok tamar dari Tuan Haji Isa Darus atau Pak Long (Kisah Pak Long Isa pernah tersiar dalam Anis julai lalu). Menurut cerita Pak Long , asal-usul kejadian pokok tamar adalah dari lebihan tanah yang Allah s.w.t. ciptakan Nabi Adam a.s.

Pokok tamar betina tumbuh pada zaman Siti Maryam. Selepas Maryam melahirkan anaknya Nabi Isa a.s., Siti Maryam telah diminta oleh Allah s.w.t untuk menggoncangkan pohon tamar yang terdapat di tempat dia melahirkan anaknya lalu gugurlah buah tamar masak dan di makan oleh Siti Maryam. Itulah sejarah yang pertama tamar menjadi ubat berkhasiat kepada manusia. Siti Maryam dapat mengalas perut untuk mengumpul tenaga selepas selamat bersalin hanya dengan makan tamar, tanpa tumbuhan herba yang lain. Ditakdirkan Allah s.w.t. dengan kelahiran Nabi Isa a.s. itu juga, Allah s.w.t. telah tumbuhkan pokok tamar jantan di sebelah pokok tamar betina. Dan untuk tujuan mendapat hasil buah tamar yang elok ia juga harus dilakukan menerusi kaedah ‘kahwin bunga’ (melakukan proses pendebungaan betina dengan debu bunga jantan).

Untuk mengenali perbezaan di antara tamar jantan dengan tamar betina, tamar jantan lebih tinggi pohonnya, berdaun keras menjulang ke langit. Pokok tamar betina rendah sedikit dan daunnya melintuk ke bawah. Pada bulan Februari pohon tamar jantan berbunga setahun sekali sama dengan tamar betina . Bezanya bunga jantan ia mengeluarkan debu-debu halus. Pada bulan ini ketika tamar betina mengeluarkan bunga, petugas (terdiri dari mereka yang berbangsa Arab) akan memanjat pokok tamar betina dan dijalankan proses kahwin bunga, ditepuk-tepuk,disapu dua tiga ranting bunga jantan kepada setandan bunga betina yang terkembang dari tandannya.

Ternyata untuk menghasilkan buah tamar yang elok berkualiti, ia mesti ‘disenyawakan’ oleh tangan manusia, tidak boleh melalui binatang atau diterbangkan oleh angin. Pokok tamar tidak akan berbuah dengan sempurna jika tidak dicantum oleh tangan manusia. Buah tamar tidak akan masak jika suhu kurang dari 55 CELSIUS. Bulan Julai adalah musim tamar masak ranum manakala bulan Ogos adalah musim menuai. Menurut Pak Long Haji Isa, bagi sebuah kebun memadai ada beberapa batang sahaja pokok tamar jantan berbanding dengan ratusan pokok tamar betina, kerana debunga pada satu dahan pohon tamar jantan boleh digunakan untuk proses pendebungaan dengan ratusan tandan pada pokok tamar betina . Debu yang perlu digunakan pada setiap pokok terlalu sedikit. Bunga jantan ini juga boleh disimpan di tempat yang kering untuk kegunaan berulang-ulang kali selagi debunganya masih ada. “

Allah s.w.t. jadikan buah tamar cukup istimewa. Cuba perhatikan sepanjang ia berada di atas pokok tidak ada seekor binatang atau burung yang mematuk atau merosakkannya. Ini kerana buahnya tidak berbau. Allah s.w.t pelihara dan memuliakannya. Ia mesti disenyawakan oleh tangan manusia. Di Madinah hanya bangsa Arab sahaja yang sanggup panjat dan turun naik ke atas pokok tamar untuk lakukan kerja pencantuman ini. Bangsa lain tak mampu, tenaga tak sekuat bangsa ni.” Jelas Pak Long.

Pokok Tamar ayah saudara kita…. Mula-mula kami juga bingung kenapa keunikan ini berlaku pada buah yang istimewa ini, lalu Mak Long Normah Morad, isteri Hj Isa Darus beri kami sentuh debu jantan,

“Gosok pada tangan dan cium,” katanya. “Masya-Allah bau air mani,” kata kami tergamam.
“Ya, memang bau air mani, bau ini bukan semua makhluk suka. Pokok tamar kalau mahukan buahnya elok, ia mesti disenyawakaan oleh tangan manusia, sebab pokok ini Allah s.w.t.jadikan dari lebihan tanah kejadian Nabi Adam a.s. “

“Ringkasnya, dia umpama pak menakan(ayah saudara) kita. Sebab itu kita tak boleh pandang remeh padanya. Rasulullah s.a.w. dan Nabi-Nabi lain sangat sayang padanya. Sebab itu dikatakan sebaik-baik buah yang serasi dengan badan kita adalah buah tamar kerana ia sebahagian dari kita. Jadi setiap kali menjamah tamar ingat-ingatlah asal kejadiannya.

Buah ini tidak berbau kerana Allah s.w.t. nak pelihara kesuciannya di samping mudah untuk kita menguruskannya dengan kelebihan cuaca yang panas kering. Penjual tak risau lalat atau semut kerana bumi barakah ini.”Ujar Pak Long dengan senyum lebar.


Allah itu Maha Agung…



sumber dari: mesejabdul.wordpress.com

khasiat kurma -sudut pandang




Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah saw kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 peratus, serat 2.0 hingga 4.0 peratus manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.

Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.

Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi zat galian dan yang paling banyak dikenali sebagai potasium. Potasium diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf kerana kurma adalah excellant source atau sumber mujarab. Memang dalam susu, yogurt dan makanan laut juga mengandungi potasium tetapi jumlahnya sedikit.

Ramai beranggapan hanya kismis yang baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga setanding. Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya.

Diriwayat oleh Aishah r.a. yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”

Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti teh. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

Melalui petua tertentu, kurma dimakan bersama badam dan madu untuk menyembuhkan penyakit. Kurma dikatakan menambah tenaga seksual atau batin. Jus buah kurma mungkin baru di negara ini, sebaliknya di negara pengeluar selain dimakan segar, kering atau salai, kurma dibuang biji dan diganti dengan kacang tanah, badam atau gajus bagi mengenakkannya. Kurma juga dibuat jem, sirap atau bahan tambahan dalam aiskrim.
Kurma sejenis buah yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin.Ia lazimnya dimakan semasa bulan Ramadhan dan mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional.

Dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus yang kronik, dimana ketidakserasian dengan gluten, menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.
Kurma mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh gluten dalam usus kecil. Tindakbalas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan.

Selain daripada gangguan usus, jus kurma berkesan untuk mengatasi masalah sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak sesuai di amalkan oleh mereka yang mengidap penyakit diabetis, kerana ia boleh mendatangkan kesan yang lebih serius.
Jus kurma juga merupakan penawar mujarab dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah insomnia. Bagi mereka yang mengalami masalah batuk jus kurma sesuai untuk diamalkan kerana kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong sekaligus menghentikan batuk.
Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang banyak kerana telah terbukti, di dalam Al-Quran terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma.
Mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil dan selepas bersalin. Hal ini berasaskan kepada wahyu yang diturunkan oleh Allah kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya memakan buah kurma ketika beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.



kelebihan kurma berdasarkan Al-Quran dan Sunnah




Kurma adalah sejenis tumbuhan (Palma) atau dikenali dalam bahasa saintifiknya sebagai Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh dimakan sama ada yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Arab dan mempunyai berbagai-bagai jenis. Antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekkah dan Madinah yang dikatakan mempunyai berpuluh-puluh jenis. Dikalangan penduduk di negara-negara Arab kurma adalah makanan utama mereka, malah dikalangan orang kita juga kurma sudah menjadi bahan makanan yang digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam.

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Jaafar katanya : "Aku melihat Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam memakan buah-buahan dengan kurma masak.

"Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bersabda :

"Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ajwah dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu".
Khasiat kurma "Ajwah" sebagaimana yang tersebut di dalam hadis di atas merupakan satu kelebihan yang dikurniakan Allah Subhanahu Wataala sesuai dengan kemuliannya sebagai jenis kurma pertama yang ditanam sendiri oleh Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam.

Terdapat juga di dalam al-Quran ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini, yang dialami oleh Sayydatuna Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa alaihi Salam sebagaimana tersebut di dalam surah Maryam ayat 25 :

"Dan gocangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak".
Ayat di atas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang dalam nifas, bila mana Allah memerintahkan Maryam memakannya sedang beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin. Penemuan kajian sains tentang khasiat buah kurma yang kaya dengan unzur zat besi dan kalsium telah membuktikan bahawa perubatan cara Islam yang terkandung di dalam al-Quran dan hadis Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bukanlah jenis perubatan yang semata-mata sesuai dengan keadaan iklim masyarakat Arab sahaja atau sudah ketinggalan zaman, tetapi ia adalah perubatan yang diiktiraf oleh dunia antarabangsa. Malah ia lebih baik daripada ubat-ubatan moden yang menggunakan berbagai campuran dadah yang boleh mengakibatkan kesan sampingan yang lain.

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi Ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ianya juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak damit dan pembentukan darah dan sumsum tulang. Antara kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak.
Rasulullah juga pernah bersabda mengenai hal ini ,sabdanya:
 
" Beri makan buah tamar kepada isteri-isteri kamu yang hamil dan barang siapa yang memakan buah tamar tersebut semasa hamilnya, maka anak yang akan lahir itu akan menjadi seorang anak yang penyabar dan bersopan- santun, kerana makanan Siti Maryam ketika melahirkan Nabi Isa AS adalah buah tamar".

Berdasarkan ini juga Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam menganjurkan kita supaya berbuka puasa dengan buah kurma sebagaimana sabdanya daripada Anas bermaksud :

"Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terpadat kurma, maka Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air".
(Hadis riwayat Ahmad)

Sehubungan dengan hadis ini ada beberapa hadis lain yang menganjurkan agar kita berbuka puasa dengan kurma. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, beliau berkata :
 
"Rasulullah Sallallahu alaihi Wasalla berbuka dengan kurma dan barangsiapa yang tidak mendapatkannya maka hendaklah ia berbuka dengan air kerana sesungguhnya air itu pembersih".
Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma :

Maksudnya : Daripada Adiy bin Hatim, ia berkata : "Saya mendengar Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bersabda : "Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah buah kurma".

Hadis ini menerangkan kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma kita terhindar daripada api neraka.

Jadi bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan mereka agar sentiasa dapat dijaga dengan baik, buah kurma adalah amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian mereka khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Khasiat kurma juga adalah sesuai dan baik bagi pertumbuhan kanak-kanak.

Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan, kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah Subhanahu Wataala.

 

sumber dari: adanaberkat-petiaideadanpandangan.blogspot.com

kurma -wikipedia




Kurma telah menjadi makanan harian Timur Tengah untuk beribu-ribu tahun. Mereka dipercayai berasal dari sekitar Teluk Parsi, dan telah ditanam sejak zaman silam dari Mesopotamia ke prasejarah Mesir, mungkin seawal 4000 SM. Terdapat bukti arkaeologi pada penanaman kurma di Arabia timur pada 6000 SM (Alvarez-Mon 2006).

Pada zaman kemudiannya, suku Arab menyebar kurma di sekitar Asia Selatan & Tenggara, Afrika utara, dan Sepanyol. Kurma diperkenalkan di Mexico dan California oleh orang Sepanyol pada 1765, sekitar Misi San Ignacio.

Kurma bermasak dalam empat tingkat, yang di mana dikenali di seluruh dunia dengan nama Arabic mereka kimri (matang), khalal (saiz-penuh, rangup), rutab (masak, lembut), tamr (masak, keringan-matahari). Sebiji portion 100 gram pada kurma segar adalah sumber premium vitamin C dan membekalkan 230 kcal (960 kJ) tenaga. Sejak kurma mengandungi sedikit air, mereka tidak menjadi lebih berkonsentrasi pada pengeringan, walaupun vitamin C adalah hilang dalam prosesnya.

Kurma adalah tanaman tradisional di Iraq, Semenanjung Arab, dan Afrika utara barat ke Maghribi dan telah dijelaskan di tempat-tempat dalam al-Quran. Dalam negara Islam, kurma dan yogurt atau kadang-kadang susu adalah suatu hidangan tradisional pertama apabila matahari membenam sewaktu Ramadan. Kurma (terutamnya Medjool dan Deglet Noor) adalah juga dikeluarkan di California selatan dan Arizona di Amerika Syarikat.

Pokok kurma dapat mengambil masa 4 ke 7 tahun selepas ditanam sebelum mereka berbuah, dan mengeluarkan viable yields untuk tuaian komersil di antara 7 ke 10 tahun. Pokok kurma matang dapat mengeluarkan 80-120 kilogram (176–264 lb) kurma musim tuai, walaupun mereka tidak semua masak pada waktu yang sama jadi beberapa tuai diperlukan. Untuk mendapatkan buah berkualiti pasaran, sikat-sikat kurma haruslah nipis dan dimasukkan ke dalam beg atau ditutupi sebelum bermasak supaya buah yang lainnya membesar dan dilindungi dari cuaca & perosak seperti burung.



sumber dari: ms.wikipedia.org

Tuesday 10 April 2012

masker madu




Sejak dulu kala kecantikan adalah modal utama kaum hawa, tak heran jika para wanita berupaya dengan berbagai cara untuk menjaga keindahan tubuh mereka. Salah satu bahan alami, yang sejak jaman dulu dipercaya penuh dalam menjaga kecantikan adalah masker madu. Hingga kini, madu digunakan dalam berbagai produk kecantikan dari produk untuk kulit hingga perawatan rambut.
Masker madu merupakan humectant yang berarti memiliki kemampuan untuk menarik dan mengikat kelembaban. Kemampuan kulit untuk mempertahankan kelembaban merupakan faktor penting untuk menjaga kelembutan, kekenyalan dan kelenturan kulit.

Sejalan dengan bertambahnya usia, kulit kehilangan kemampuannya untuk mengikat air yang mengakibatkan kulit kering atau keriput. Pengaruh lingkungan tak kalah buruknya bagi kulit, seperti terpapar polusi dan berbagai zat kimia. Ketimbang kocek habis untuk perawatan di spa, sebenarnya kita bisa melakukan perawatan pribadi dengan bahan yang paling alami, yakni madu. Zat alami yang terkandung dalam madu membantu tubuh menjalankan fungsinya dalam melembabkan kulit. Lebih dari itu, madu alami cocok untuk segala jenis kulit, bahkan bagi kulit yang sangat sensitif sekalipun.

Madu adalah bahan yang memiliki fungsi yang bagus untuk kecantikan. karena madu mengandung berbagai enzim, vitamin, dan mineral. tapi sebelum melakukan perawatan dengan Masker madu , pastikan produk madu yang anda beli adalah 100% murni. dan bagi yang alergi terhadap madu, sebaiknya jangan mencoba resep ini. cara melakukan perawatan wajah dengan Masker madu adalah sebagai berikut:

1. Siapkan 1 sendok makan madu dan sedikit susu bubuk, lalu campur kedua bahan tersebut di atas telapak tangan.
2. Oleskan campuran itu pada wajah untuk membersihkan semua kotoran dan make-up.
3. Basuh wajah dengan air hangat hingga bersih dan bilas ulang dengan air dingin.
4. Lakukan kegiatan tersebutsecara rutin seminggu sekali, maka anda akan memperoleh wajah yang cerah dan dan lembut


sumber dari: supramistik.wordpress.com

ramuan ajaib sang lebah




Kecantikan merupakan dambaan tiap wanita. Beberapa diantaranya bahkan rela menghabiskan uang banyak demi mendapatkan atau mempertahankan kecantikannya. Padahal tahukah Anda bahwa ada sejenis zat ajaib yang dihasilkan oleh lebah yang akan membantu mewujudkan kecantikan yang Anda inginkan secara alamiah ?
Mungkin sebagian dari Anda sudah mengetahui zat yang berasal dari lebah ini. Madu memang telah dikenal sejak zaman dahulu kala. Ratu Cleopatra yang terkenal akan kecantikannya pun menggunakan campuran madu dan susu ketika mandi. Sejak abad 19 hingga saat ini, telah banyak produk kecantikan yang memakai madu sebagai bahan dasarnya. Sebut saja pelembab, masker wajah, lotion kulit, hingga shower gel dan shampoo banyak yang menggunakan madu sebagai bahan utamanyaa.
Madu memang zat alami yang memiliki berbagai macam kandungan di dalamnya. Kesemua kandungannya dipercaya berkhasiat dalam merawat kecantikan bahkan kesehatan di diri Anda. Anti-oksidan, anti-iritasi, antimicrobial agent, adalah beberapa zat yang terkandung di dalam madu murni. Anti-oksidan berguna untuk melindungi kulit dari paparan sinar UV yang dapat merusak kulit, penuaan dini dan kanker kulit. Zat anti-iritasi sangat cocok digunakan pada semua jenis kulit, termasuk kulit bayi yang sensitif sekalipun. Dan kandungan antimicrobial agent dalam madu berfungsi untuk mencegah pertumbuhan bakteri, misalnya pada jerawat ringan. Khasiat madu akan terlihat jika Anda tepat dan teratur dalam menggunakannya.
Beberapa kegunaan madu, antara lain:
  • Jika Anda menginginkan bentuk tubuh yang ideal dengan menjaga atau mengurangi berat badan, anda cukup menyiapkan segelas air yang telah direbus dengan madu dan bubuk kayu manis, kemudian minumlah setiap hari kira-kira setengah jam sebelum sarapan ketika perut masih kosong. Atau dengan meminum madu murni secara langsung kurang lebih 2 sendok makan tiap pagi. Madu memberikan energi yang cukup agar kita dapat melaksanakan aktifitas dengan baik hingga jam makan siang. Bagi orang yang gemuk, ramuan ini jika diminum secara teratur maka akan mencegah lemak menumpuk pada tubuh meski tetap mengkonsumsi makanan berkalori tinggi.

  • Jika Anda ingin merawat wajah secara alami, campurkan 1 sendok makan madu murni dengan sedikit susu bubuk, lalu oleskan ke kulit wajah Anda untuk menghilangkan kotoran dan sisa make up, kemudian basuh dengan air hangat. Selain itu, madu juga berfungsi untuk menyembuhkan jerawat ringan. Campur air hangat dengan sedikit garam, kemudian oleskan pada jerawat Anda, beri tekanan untuk melembutkan daerah itu, lalu oleskan madu murni tepat pada bagian yang berjerawat, diamkan 10 menit. Setelah itu, basuh dan tepuk perlahan dan keringkan.

  • Untuk merawat rambut dan kulit kepala. Campurkan perasan jeruk nipis dan 1 sendok makan madu dengan air hangat, bilas rambut dengan shampoo seperti biasa lalu tuang ramuan madu tadi pada rambut. Keringkan rambut seperti biasa alhasil rambut akan terlihat lebih berkilau. Sedangkan untuk menjaga kesehatan rambut dan kulit kepala, anda cukup mencampurkan setengah cangkir madu dan 1 sendok makan minyak zaitun. Oleskan merata ke rambut dan kulit kepala lalu tutup dan diamkan selama 30 menit. Setelah itu keramas dan bilas seperti biasa.
Bayangkan saja hanya dengan cairan yang dihasilkan lebah ini, begitu banyak manfaat dan khasiat kecantikan yang bisa didapatkan. Maka tak heran jika madu sering disebut ramuan ajaib. Bagi Anda yang ingin tampil cantik, ramuan berbahan dasar madu secara alami akan membantu Anda mewujudkan kecantikan dalam diri Anda. Selamat mencoba!
" Beauty is not the face, beauty is a light in the heart " – Kahlil Gibran



 sumber dari: kreatifikasi.blogspot.com

honey beeswax propolis




Beeswax
-merupakan produk yang berasal dari sarang lebah. Beeswax dihasilkan dari lebah madu berusia tertentu.

Honey
-memiliki rasa manis dan bersifat zat cair kental yang dihasilkan oleh lebah madu dan serangga lainnya yang hinggap di bunga. Madu sangat lembut dan mencerahkan kulit, menghilangkan noda merah pada kulit. Madu memiliki vitamin lengkap A, B, C, D, E, K, protein, karbohidrat, potassium dan magnesium. Juga mengandung asam buah yang membantu menyegarkan kulit.

Propolis
-adalah bahan seperti lilin yang dikumpulkan lebah madu dari pohon kapas atau sumber tumbuh-tumbuhan lainnya dan digunakan sebagai semen dan untuk membuka sarang lebah. Propolis adalah produk yang sangat ampuh dan aktif bekerja diantara produk lebah lainnya. Memiliki kemampuan untuk meregenerasi dan menyembuhan jaringan yang cedera. Juga berguna memberikan nutrisi.


sumber dari: cutenbeauty.wordpress.com

madu manuka mampu lawan kuman


img


Kuman atau bakteri super (superbug) yang sangat kebal terhadap antibiotik makin merebak di sejumlah negara. Ilmuwan menemukan cara menaklukkannya dengan madu Manuka, madu dari lebah yang mencari makan di pohon Manuka Selandia Baru.

Kuman super telah menjadi ancaman baru karena hingga kini belum ada obat yang bisa melawannya. Superbug ini diduga muncul sebagai akibat dari pemberian antibiotik yang berlebihan dan tidak terkendali dalam dunia medis saat ini.

Karena belum ada obat yang bisa melawannya, jika orang terkena superbug ini maka nyawanya bisa terancam.

Ilmuwan mengungkapkan bahwa madu manuka bisa digunakan untuk melawan infeksi yang sudah tahan terhadap antibiotik paling kuat (superbug).

Percobaan di laboratorium menunjukkan madu manuka bisa mendobrak pertahanan bakteri sehingga dapat bermanfaat untuk mengobati infeksi superbugs ganas seperti MRSA. Hasil penelitian ini telah dipresentasikan dalam pertemuan Society for General Microbiology.

Profesor Rose Cooper dari University of Wales Institute Cardiff menemukan variasi madu dari lebah yang mencari makan di pohon manuka di Selandia Baru sehingga diberi nama madu manuka. Madu ini terbukti efektif melawan infeksi bakteri.

Madu manuka ini sudah digunakan untuk merawat luka di seluruh dunia dengan cara menyaringnya dan membuang kotoran yang terkandung di dalamnya. Selama berabad-abad orang telah mengenal kekuatan antiseptik dari madu.

Studi Profesor Cooper menggunakan 3 jenis bakteri yang resisten terhadap berbagai antibiotik yaitu Pseudomonas aeruginosa, Group A Streptococci dan Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Didapatkan bahwa madu manuka bisa menghalangi masuknya bakteri ke dalam jaringan yang merupakan langkah penting dalam inisiasi infeksi akut.

Jika madu manuka bisa mencegah masuknya bakteri ke jaringan maka hal ini akan menghalangi pembentukan biofilm, yaitu lapisan yang bisa melindungi bakteri dari antibiotik dan memungkinkannya menjadi infeksi terus menerus.

Hasil terakhir yang didapatkan di laboratorium menunjukkan bahwa madu manuka bisa membuat MRSA lebih senditif terhadap antibiotik seperti oxacillin, hal ini berarti efektif membalikkan resistensi antibiotik.

"Ini menunjukkan bahwa antibiotik yang ada mungkin lebih efektif melawan infeksi yang sudah resisten terhadap obat jika penggunaannya dikombinasikan dengan madu manuka," ujar Prof Cooper, seperti dikutip dari BBCNews, Jumat (15/4/2011).

Prof Cooper menuturkan bahwa pekerjaan saat ini adalah melihat kombinasi yang efektif dengan antibiotik sehingga bisa bekerja secara klinis pada pasien. Selain itu madu manuka kemungkinan tidak menyebabkan bakteri menjadi resisten terhadap madu.

"Tapi masyarakat sebaiknya jangan mencoba terlebih dahulu di rumah dengan cara membeli madu di supermarket, karena dalam studi ini madu yang digunakan adalah madu grade medical dan bukan yang dibeli di toko-toko," ungkapnya.


sumber dari: grosirpropolis.blogspot.com

ternak lebah madu unggul





Ada beragam jenis lebah madu yang layak dibudidayakan. Di antaranya lebah dari jenis lebah hutan (Apis dorsata), lebah lokal (Apis cerana), dan lebah unggul (Apis mellifera). Lebah unggul, sesuai namanya, yang paling disenangi pasar. Jenis ini lebih produktif dibandingkan lebah lokal, juga lebih jinak. Racun pada sengatnya sangat cocok untuk pengobatan berbagai penyakit. Lebah yang dibudidayakan oleh kebanyakan peternak di dunia ini awalnya berasal dari daratan Eropa.

Modal yang diperlukan dalam beternak lebah madu adalah pengetahuan dasar dalam beternak lebah madu, investasi modal tetap yang diperlukan dalam kegiatan budidaya lebah madu selama beberapa periode pemanenan termasuk alat-alat produksi dan koloni lebah madu minimal 40 kotak idealnya adalah 100 kotak koloni lebah madu.

Pemilihan bibit Lebah Madu jenis unggul

Ciri-ciri bibit lebah madu kwalitas super:
  1. Mempunyai Ratu lebah yang secara fisik bagus dan berusia antara 3 bulan sampai 1 tahun
  2. Jumlah dan kwalitas telor yang dihasilkan Ratu lebah banyak
  3. Hasil panen lebih banyak baik hasil madu, bee pollen, royal jelly dan propolis
  4. Larva lebah yang dihasilkan lebih segar
  5. Lebah biasanya lebih agresif
Memperbanyak koloni lebah madu

Beternak lebah madu agar menghasilkan keuntungan yang optimal seorang peternak lebah madu harus mempunyai minimal 100 kotak koloni lebah madu. Langkah-langkah untuk meningkatkan jumlah koloni lebah madu:

Gembalakan lebah madu pada lokasi yang tersedia pakan cukup banyak. Dengan tersedianya pakan yang cukup maka ratu lebah akan lebih banyak menghasilkan telor dan lebah pekerja juga lebih giat membuat sarang baru.
  1. Menyiapkan calon Ratu lebah madu untuk ditempatkan dalam koloni lebah madu yang baru.
  2. Memisahkan koloni lebah madu yang sudah padat ke dalam kotak koloni lebah madu yang baru dan ditempatkan calon ratu lebah baru atau ratu lain yang sudah jadi.
Membuat calon Ratu Lebah

1. Ambil larva lebah madu yang baru menetas usia 1 hari
2. Masukan kedalam satu potong frame Royal jelly
3. Frame Royal jelly yang sudah terisi larva lebah madu di tempatkan pada kotak super ( kotak lebah madu yang berisi koloni lebah madu minimal 2 tingkat)
4. Sekat/pisahkan kotak super lebah madu tersebut dengan ratu lebah berada di kotak bawah dan frame royal jelly calon ratu lebah madu di tempatkan pada kotak atasnya. Sehingga ratu lebah madu tidak bisa mendekati calon ratu lebah madu.
5. Diamkan selama 11 hari sampai calon ratu lebah menjadi kepompong.
6. Setelah sebelas hari calin ratu di pindahkan ke kotak lebah yang besisi koloni lebah tanpa ada ratunya.
7. 13 hari calon ratu lebah keluar kepompong dan langsung diangkat menjadi ratu lebah oleh koloni lebah tersebut
8. Bisanya setelah seminggu ratu lebah siap untuk kawin dan mengembangkan koloni lebah yang baru ditempati tersebut.

Peralatan Beternak Lebah Madu :
  1. Kotak lebah, tempat koloni lebah madu terbuat dari kayu Suren atau Mahoni
  2. Alat pengasap untuk menjinakan lebah madu yang agresif
  3. Masker pelindung serangan lebah madu
  4. Pengungkit sisiran
  5. Sikat sisiran lebah madu
  6. Sisiran yang terbuat dari rangka kayu dan ditengahnya diberi kawat sebagai penahan landasan sarang lebah madu
  7. Pollen Trap untuk panen Bee Pollen
  8. Frame Royal jelly untuk panen Royal Jelly dan membuat calon Ratu Lebah
  9. Extraktor untuk panen Madu
Penggembalaan Lebah Madu

Antara bulan Mei hingga September adalah masa dimana peternaka lebah menggembalakan lebah madunya ke perkebunan-perkebunan yang menyediakan pakan lebah madu cukup banyak.
Peternak lebah madu di pulau Jawa umumnya mengembalan lebah madu ke perkebunan Karet, Kapuk, Rambutan, Lengkeng, Mangga, Kopi dan Duwet . sehingga dihasilkan Madu berdasarkan spesifikasi jenis bunga.

Antara bulan Mei hinga September inilah saat di mana peternak lebah madu menikmati manisnya pendapatan dari hasil lebah madu seperti madu dari berbagai jenis bunga, Bee pollen dan Royal jelly.
Setelah bulan September peternak lebah madu mengalami masa paceklik, dimana musim madu telah lewat. Untuk menutupi biaya perawatan lebah madu maka umumnya peternak mengembalakanya lebahnya ke perkebunan jagung, disini peternak lebah madu dapat menghasilkan Bee pollen jagung dan Royal jelly.

Kendala yang biasa dihadapai Peternak Lebah Madu:

1. Factor Alam (cuaca):
Tahun 2007 banyak peternak lebah madu yang gulung tikar akaibat cuaca yang tidak menentu. Sebagia contoh peternak lebah dengan perhitungan tahun sebelumnya biasanya panen madu kelengkeng sekitar bulan September. Dengan asumsi tersebut peternak lebah madu akan mengembalan lebahnya ke daerah Ambarawa namun akibat cuaca yang tidak menentu ternyata pohon kelengkeng gagal berbunga.
Peternak yang sudah terlanjur membawa koloni lebahnya ke tempat tersebut tentu akan rugi besar selain biaya tarnsportasi yang mahal juga banyak lebah yang mati kelaparan.

2. Lingkungan Masyarakat
Masyarakat Indonesia banyak yang mengagap peternak lebah madu sebagai hama tanamannya. Sehingga sebagian masyarakat akan mengusir peternak lebah madu yang masuk keareal perkebunannya. Atau kalau di izinkan maka sewa lahan sebagai tempat beternak lebah sangat mahal.
Hal ini tentu sangat berbeda dengan peternak lebah madu di luar negri. peternak lebah justru di cari untuk membantu penyerbukan perkebunan dan diberi upah karena telah membantu meningkatkan hasil produksi pertaniannya.

Syarat untuk berhasil dalam bisnis ini cukup dengan menimba ilmu dan menerapkan pengetahuan yang dimiliki tentang kehidupan koloni lebah. Misalnya suhu ideal yang cocok bagi lebah adalah sekitar 26 derajat C, pada suhu ini lebah dapat beraktifitas normal. Suhu di atas 10 derajat C lebah masihberaktifitas. Di lereng pegunungan/dataran tinggi yang bersuhu normal (25 derajat C). Lokasi yang disukai lebah adalah tempat terbuka, jauh dari keramaian dan banyak terdapat bunga sebagai pakannya.


sumber dari: labuselnews.wordpress.com

madu sumber energi



MADUadalah jenis makanan tunggal yang praktis dan paling efektif untuk menghasilkan panas, membuat dan menggantikan energi, dan selanjutnya, untuk membentuk jaringan tertentu.
Madu telah digunakan oleh manusia sejak 2.500 tahun terakhir, di seluruh dunia. Sementara banyak manfaat kesehatan dari madu telah membuatnya menjadi salah satu aspek penting dari obat tradisional seperti Ayurveda, ilmuwan juga meneliti manfaat madu dalam kedokteran modern, terutama dalam penyembuhan luka.

Dikenal sebagai Honig dalam bahasa Jerman, Miele dalam bahasa Italia, Shahad dalam bahasa Hindi, MIEL dalam bahasa Prancis, Mel dalam bahasa Portugis, мед dalam bahasa Rusia,dan μελι dalam bahasa Yunani. Hampir tidak ada wilayah di dunia dimana madu tidak dihargai.
Manfaat kesehatan dari madu antara lain sebagai berikut:

Pemanis:
Sebagai pengganti gula untuk makanan dan minuman . Madu mengandung sekitar 69% glukosa dan fruktosa yang memungkinkan untuk digunakan sebagai pemanis.

Sumber Energi:
Menurut USDA , madu mengandung sekitar 64 kalori per sendok makan. Oleh karena itu madu juga digunakan oleh banyak orang sebagai sumber energi. Di sisi lain, satu sendok makan gula akan memberikan sekitar 15 kalori. Lebih lanjut karbohidrat dalam madu dapat dengan mudah dikonversi menjadi glukosa bahkan oleh perut yang paling sensitif. Oleh karena itu madu sangat mudah dicerna .

Berat Badan:
Walaupun madu memiliki kalori lebih dari gula, madu bila dikonsumsi dengan air hangat membantu dalam mencerna lemak disimpan dalam tubuh Anda. Demikian pula madu dan jus lemon dan madu dan kayu manis membantu dalam mengurangi berat badan.

Meningkatkan Kinerja Athletic:
Penelitian terbaru menunjukkan bahwa madu pemicu ergogenic yang sangat baik dan membantu dalam meningkatkan kinerja atlet. Madu memfasilitasi dalam menjaga kadar gula darah, penyembuhan dan pemulihan glikogen otot setelah latihan.

Sumber Vitamin dan Mineral:
Madu mengandung berbagai vitamin dan mineral. Jenis vitamin dan mineral dan kuantitas mereka tergantung pada jenis bunga yang digunakan untuk pemeliharaan lebah. Umumnya, madu mengandung vitamin C , Kalsium dan Besi .

Antibakteri dan anti jamur Properties:
Madu memiliki sifat anti bakteri dan jamur dan karena itu dapat digunakan sebagai antiseptik alami.

Antioksidan:
Madu mengandung Nutraceuticals, yang efektif dalam menghilangkan radikal bebas dari tubuh kita. Akibatnya, kekebalan tubuh kita ditingkatkan.

Perawatan Kulit dengan Susu dan Madu:
Susu dan madu sering disajikan bersama-sama sebagai bahan kedua yang dapat membantu menjaga kehalusan kulit. Oleh karena mengkonsumsi susu dan madu di pagi hari adalah praktek umum di banyak negara.

Madu dalam Manajemen Luka
Penelitian secara signifikan sedang dilakukan untuk mempelajari manfaat madu dalam mengobati luka-luka. Manfaat madu dalam manajemen luka antara lain diberikan di bawah ini:
  • Madu memiliki sifat antimikroba.
  • Deodorizes luka berbau busuk.
  • Mempercepat proses penyembuhan luka dengan jalan merangsang jaringan.
  • Membantu dalam memulai proses penyembuhan dalam luka aktif.


sumber dari: sarirasamadu.wordpress.com

Monday 2 April 2012

madu tualang




Terdapat dua jenis utama madu iaitu madu yang di perolehi melalui lebah yang dipelihara dan madu yang diperolehi dari lebah liar.

Madu lebah tualang merupakan madu yang diperolehi daripada lebah liar yang membina sarangnya di pokok-pokok tinggi di dalam hutan (kadangkala setinggi bangunan 10 tingkat!).
Kelebihan madu tualang berbanding madu yang terdapat di pasaraya adalah kualiti dan khasiatnya yang jauh lebih tinggi. Mengikut kajian yang dilakukan oleh UPM, madu tualang mempunyai khasiat 5 kali ganda lebih tinggi berbanding madu lebah yang dipelihara.

Berbeza dengan madu lebah pelihara yang mendapatkan nektar daripada bunga yang ditanam, lebah tualang memperolehi nektar daripada pelbagai spesis bunga-bunga hutan liar yang mengandungi pelbagai khasiat dan tidak dicemari racun tumbuhan.
Keistimewaan yang paling unik pada madu tualang adalah dari kepelbagaian sumber nektar yang diperolehi di dalam hutan berbanding dengan lebah pelihara yang hanya mendapatkan nektar pada sumber yang terhad. Ini membuatkan madu tualang lebih tinggi khasiatnya dan mempunyai aroma yang sangat unik.

Salah satu sebab lagi mengapa madu tualang mempunyai khasiat yang tinggi adalah disebabkan oleh lebah yang memungut madu tersebut.
Lebah gergasi yang menghasilkan madu tualang berbeza dengan lebah ternak. Kita dapat melihat perbezaan yang ketara pada saiz dan tingkahlakunya yang agresif. Lebah tualang (apis dorsata) tidak boleh diternak dan ia hanya hidup liar.
Lebah tualang ini mempunyai daya tahan penyakit yang tinggi berbanding lebah ternak . Ia juga mampu terbang dan membiak dengan pantas.

Madu tualang merupakan antara madu yang diperakui terbaik di dunia. Berikut merupakan kelebihan madu tualang berbanding madu dari lebah yang di pelihara:
  • Mempunyai antioksida yang jauh lebih tinggi dari madu lebah ternak
  • 5 kali lebih banyak khasiat dari madu lebah yang dipelihara (kajian UPM 1995)
  • Mempunyai campuran propolis dan polen lebah (bee pollen)
  • Sumber nektar dari pelbagai bunga hutan organik dan tidak mengandungi racun
  • Sesuai diamalkan sebagai suplement yang memberikan nutrien lengkap.

sumber dari: madutualang.com

mukjizat madu


Kemukjizatan madu sebagaimana disampaikan Alquran telah terbukti secara ilmiah. Dalam Tafsir Alquran, Sayyid Quthb mengungkapkan, madu sebagai obat penyembuh penyakit sudah dibuktikan secara ilmiah oleh para pakar kedokteran. Inilah salah satu bukti kebenaran ayat Alquran yang harus diyakni umat manusia.

Sedangkan dalam Tafsir Alquran Ibnu Katsir diterangkan bahwa madu lebah itu warnanya bermacam-macam sesuai dengan makanannya. Ada yang berwarna putih, kuning, maupun merah. Selain itu, menurut Ibnu Katsir, madu cocok bagi setiap orang, misalnya untuk mengobati dingin, karena madu itu panas.

Di dunia Islam, penggunaan madu sebagi obat sudah diterapkan sejak zaman Nabi Muhammad SAW. Pada saat itu, madu digunakan untuk mengobati penyakit diare. Lem lebah yang berasal dari madu juga sangat berkhasiat untuk mengobati berbagai macam penyakit.

Kajian khasiat madu secara ilmiah juga telah diteliti oleh ilmuwan Muslim terkemuka di era keemasan Islam, yakni Ibnu Sina (890-1037). Bapak kedokteran dunia dan pemikir Muslim agung di abad ke-10 M itu tercatata sebagai dokter yang mengulas mengenai khasiat madu dari segi kesehatan dan dunia kedokteran.
Selama hidupnya Ibnu Sina banyak mengkonsumsi madu sehingga awet muda dan berumur panjang. Madu, menurut Ibnu Sina, dapat menyembuhkan berbagai penyakit dari yang ringan sampai yang berat, seperti tekanan darah tinggi dan jantung. Madu juga dapat menurunkan suhu badan serta mengatur sekresi, sehingga dapat menghilangkan penyakit demam.

Ibnu Sina juga telah meneliti khasiat madu untuk perawatan kecantikan tubuh. Menurut Ibnu Sina, madu dan minyak zaitun mampu menjadi obat mujarab yang digunakan sebagai kosmetika yang memiliki beragam khasiat.

Madu dan minyak zaitun, papar Ibnu Sina, bisa mengencangkan kulit muka dan seluruh kulit badan. Kedua bahan alami yang mendapat perhatian khusus dalam Alquran itu mampu menghilangkan flek-flek hitam dan jamur kulit. Selain itu, madu dan minyak zaitun juga bisa menghaluskan kulit dan mengurangi reutan pada wajah.

Yang tak kalah menariknya, Ibnu Sina pun telah menemukan fakta bahwa minyak zaitun dan madu mampu menghilangkan bau badan yang tak sedap, serta bisa memberikan vitamin pada kulit dan melembabkannya. Selain untuk kosmetik, madu juga bisa digunakan untuk bearagam kegunaan lainnya. Mulai dari makanan, obat-obatan sampai bahan untuk alat-alat kecantikan.

Sejatinya, manfaat madu telah dirasakan peradaban manusia sejak dahulu kala. Orang Mesir Kuno telah mengonsumsinya. Penduduk Mesir Kuno sudah terbiasa memanfaatkan madu sebagai makanan bergizi tinggi serta obat berbagai macam penyakit yang mujarab. Meski begitu, peradaban kuno belum mampu menjelaskannya secara ilmiah.

Adalah Ibnu Sina seorang dokter legendaris sepanjang masa – yang telah berhasil membuktikan kebenaran khasiat madu tersebut, dalam usia tua. Konon, Ibnu Sina masih tetap kelihatan sehat dan segar bugar layaknya seorang pemuda, karena terbiasa mengonsumsi madu.

Hasil penelitian terakhir yang dikeluarkan dari Universitas Moskow, menyatakan madu ternyata juga mengandung logam alumunium, boron, krom, tembaga, timbal, titanium, seng, asam organik, asetilkolin, hormon, antibiotik, zat antiracun serta zat antikanker.

Zat-zat ini sangat penting untuk memperlancar proses biokimia tubuh dan proses penyembuhan aneka penyakit. Sementara kandungan enzim dalam madu dilaporkan paling tinggi jika dibandingkan dengan mahanan lainnya.

Penelitian ini juga menyebutkan madu diyakini dapat menyembuhkan tukak lambung (maag), radang usus, serta kesulitan buang air besar (sembelit). Jadi sangat baik memang untuk mengkonsumsi madu dalam keseharian kita.

Dalam Alquran, madu pun menjadi simbol kenikmatan surga balasan bagi orang-orang yang beriman dan bertakwa. ''(Apakah) perumpamaan (penghuni) jannah yang dijanjikan kepada orang-orang yang bertakwa yang di dalamnya ada sungai-sungai dari air yang tiada berubah rasa dan baunya, sungai-sungai dari air susu yang tidak berubah rasanya, sungai-sungai dari khamar yang lezat rasanya bagi peminumnya dan sungai-sungai dari madu yang disaring; dan mereka memperoleh di dalamnya segala macam buah-buahan dan ampunan dari Rabb mereka, sama dengan orang yang kekal dalam jahannam dan diberi minuman dengan air yang mendidih sehingga memotong ususnya?'' (QS:MUHAMMAD: 15).


sumber dari: acehtraffic.com

cara minum madu




Siapa tak tahu dengan madu lebah yang memang terbukti khasiatnya sejak turun temurun lagi. Tidak kira dari ceruk dunia mana pun, pasti ada saje masyarakat yang mengamalkan pengambilan madu lebah.

Tentang betapa hebatnya madu lebah ni, jangan kita lupa yang dalam Al-Quran ada surah khas dengan nama lebah, itulah Surah Al-Nahl. Sebenarnya, pada lebah tu ada banyak kebaikan yang boleh kita ambil dan pelajarinya. Sudah la madunya mendatangkan khasiat, cara kehidupan lebah pun kita boleh ambil pengajaran, cuma kita perlu berfikir sahaja.

Tahun lepas saya sempat pergi satu macam perjumpaan pasal nak menerangkan tentang kebaikan Madu Lebah Tualang. Seperti biasa, dalam perjumpaan itu diterangkan khasiat madu lebah yang rasanya semua orang dah tahu. Kalau masih tak tahu, boleh je cari kat google, pasti jumpa.
Apa saya nak kongsikan ialah cara betul untuk kita mengamalkan madu lebah, ini adalah hasil penerangan yang saya dapat semasa menghadiri perjumpaan tu.

Kata penceramah tu, selalunya orang makan madu ni dengan cara minum terus dengan sudu (plastik), tapi itu adalah cara yang tidak betul. Cara yang sebetulnya ialah dengan meminum madu bersama-sama dengan segelas air yang suam-suam kuku.

Ambil segelas air yang suam-suam kuku. Kemudian masukkan 2 sudu madu lebah dan kacau dengan sebati dan terus minum seperti biasa. Itulah cara yang paling elok dan baik.

Memang selama ni saya makan madu lebah dengan cara tuangkan ke dalam sudu, pastu terus telan macam tu saje. Seperti yang semua orang tahu, madu ni memang manis giler-giler sampai ke otak. Itu sebabnya, kalau beli sebotol madu tu, ambil masa berbulan-bulan nak abiskan sebab tak sanggup nak mengamal pemakanannya, manis sangat-sangat. Walhal madu ni elok diamalkan tiap-tiap hari.
Lepas dah tahu teknik yang betul ni, baru la saya boleh amalkan tiap2 hari dengan selesa. Dengan teknik ni, kita boleh jadikan sebagai minuman harian. Kata penceramah tu lagi, budak-budak sekolah elok gunakan cara ni, tiap-tiap hari pergi sekolah bawa bekal air yang dicampur dengan madu lebah. Insyaallah.. akan bertambah geliga otak tu.

Penceramah tu sempat berkongsi, pasal kerugian masyarakat kita sekarang yang tidak lagi mengamalkan pengambilan madu lebah ni, terutama sekali generasi muda kita. Sedangkan, madu lebah merupakan sebaik-baik ubat/penawar yang Allah anugerahkan kepada manusia.

Okey, semoga anda dapat manfaat dari cerita ini...
selamat beramal...


sumber dari: anuarmustaffa.com

penemuan saintifik khasiat madu
























Antara penemuan saintifik tentang khasiat madu dapat disimpulkan seperti dibawah:
1. Kaya bahan anti oksidan yang menghalang free radicals daripada bertindak ke atas sel-sel yang boleh menyebabkan kanser (BBC, University of Zagreb, Croatia);
2. Antara sumber tenaga asli bagi tubuh yang terbaik e.g. Meningkatkan kekuatan otot dan stamina badan (British Honey Importers and Packers Association)
3. Pembunuh kuman daripada jenis bacteria, fungus dan protozoa (University of Waikato, New Zealand);
4. Mampu menyembuh ulser dan luka dengan lebih cepat dan berkesan (University of Waikato, New Zealand);
5. Boleh merawat penyakit mata (Fotidar MR, Fotidar SN);
6. Mampu menjadi antibiotic yang lebih berkesan (University of Cardiff, Wales). Kesimpulannya, Al Quran adalah suatu mukjizat yang akan terus membongkar hakikat di sebalik pencipta di alam cakerawala ini. Ini juga menyingkap betapa segala penciptaan yang wujud di bumi ini diciptakan oleh ALLAH dengan fungsinya yang tersendiri. Tiada satupun objek atau kejadian yang dicipta secara sia-sia. Walaubagaimanapun hanya orang-orang yang berfikir dapat memahami rahsia di sebalik penciptaan yang pelbagai sebagaimana yang difirmankan oleh Allah:
“Dan mereka-mereka (yang beriman) sentiasa mengingati Allah sama ada dalam keadaan berdiri, duduk atau berbaring. Dan mereka yang berfikir tentang segala penciptaaNya sama ada di langit-langit ataupun di bumi. Mereka berdoa: Wahai Tuhan kami, tidak satupun (objek & kejadian di langit dan Di bumi) yang Engkau ciptakan secara sia-sia. Maha Suci Engkau, selamatkan kami dari NERAKA”.
(Surah Ali Imran: 191).



sumber dari: warisanizryn4u.blogspot.com

Sunday 1 April 2012

tips mengenal madu asli




Beberapa tips untuk mengenal madu yang benar-benar asli :


1. Madu asli lebih tumpat daripada air. Apabila dicampur dengan air biasa dalam satu gelas ia tidak cepat larut malah ia terus jatuh ke dasar gelas.
2. Bila dititis atas kertas ia tidak akan meninggalkan kesan apabila dilap.
3. Celupkan kepala macis ke dalam madu. Kepala macis yang terkena cairan madu masih boleh dinyalakan bila digesek.
4. Madu asli akan membentuk heksagon (segi enam) di dalam air yang tak dikacau.
Sebenarnya madu yang paling tulen (lebih berkhasiat) dan terbaik di dunia adalah terdapat daripada lebah yang bersarang di hutan belantara dan di gurun-gurun pasir (pohon kurma).



sumber dari: hakafyamim.blogspot.com

madu di mata ladybird


Assalamualaikum sahabat-sahabat LadyBird's Life.. Semoga sihat sejahtera dan sentiasa di dalam redha Allah.. Insya-Allah.. Doa Lady sentiasa bersama kalian.. :D

Kali ini lady nak ceritakan ubat segala penyakit iaitu MADU.. pasti semua pernah tahu dan pernah makan madu.. kalau tak makan pun pasti tahu keistimewaan madu dalam perubatan Islam yang telah termaktub di dalam al-Quran dan Sunnah baginda.

Dalam Islam, terdapat pelbagai makanan kesihatan yang telah diterangkan dan diamalkan oleh baginda Rasulullah dan sahabat-sahabat baginda untuk merawat pelbagai penyakit, dan salah satunya adalah madu, yakni ubat bagi segala penyakit melainkan mati, tiada ubat baginya.



Setiap tempat mempunyai spesis lebah yang tersendiri yang mengambil pati-pati madu daripada bunga-bunga yang terpilih di kawasan tersebut. Kalau di tempat Lady, madu yang paling berkhasiat adalah Madu Tualang, yang dihasilkan oleh lebah liar yang dikenali sebagai Lebah Tualang yang hanya mengambil madu daripada pokok Akasia dan Gelam yang terdapat di Hutan Simpan Merchang dan Hutan Gelam.

Dari segi kualiti dan mutu madu, madu yang dihasilkan oleh lebah liar adalah jauh lebih baik daripada lebah yang diternak. Dan, andai kita tinggal di Malaysia, madu yang dihasilkan oleh lebah Malaysia paling sesuai untuk orang Malaysia, dan tak perlu membeli madu daripada Mesir atau Yamen, kerana madu yang dihasilkan oleh lebah sana adalah sesuai dengan persekitaran dan kehidupan masyarakat mereka. Allah begitu adil, Dia tidak akan membeza-bezakan makhluk ciptaan-Nya.

"Jika ada pada sesuatu ubat antara ubat-ubat kamu itu kebaikan, atau akan mewujudkan kebaikan, maka dia adalah berada pada gurisan pisau pembekam atau berada pada minuman madu." [HR. Bukhari, Muslim dan Ahmad]

Madu mengandungi unsur-unsur makanan yang penting yang amat diperlukan dalam sistem keimunan badan manusia dan telah dibuktikan secara saintifik bahawa madu merupakan ubat bagi segala penyakit. Terdapat satu kisah yang diceritakan oleh Abu Said al-Kudri.


Terdapat seorang lelaki yang datang menemui baginda Nabi sambil berkata,
"Sesungguhnya saudaraku mengalami sakit perut (memulas)."

Maka Rasulullah pun bersabda yang bermaksud,
"Berilah minum madu."

Maka lelaki itupun memberi minuman madu kepadanya. Kemudian dia datang lagi lalu berkata, "Sesungguhnya saya telah memberi dia minum, tetapi dia makin memulas sakit."

Maka Rasulullah s.a.w bersabda lagi,
"Berilah dia minum madu (lagi)."

Lelaki itu pulang dan memberi minum madu lagi kepada saudaranya, tetapi masih membawa berita yang sama sehingga Rasulullah s.a.w tetap juga bersabda seperti yang pertama pada kali ketiganya. Kemudian lelaki itu datang lagi pada kali keempat, maka Rasulullah s.a.w masih bersabda lagi, "Berilah dia minum lagi."

(Dia pulang dan datang lagi) maka dia berkata,
"Sungguhnya saya telah memberinya minum, tetapi ia semakin sakit memulas."

Mendengar demikian, Rasulullah lalu bersabda,
"Benarlah Allah dan dustalah perut saudara engkau."

Maka lelaki tadi pulang memberinya minum madu lagi, tiba-tiba (baru) dia sembuh."

[Hadis Bukhari, Muslim, Tarmizi dan Ahmad]




Sebenarnya, apa yang berlaku dalam riwayat di atas, penyakit masih belum pulih malah semakin teruk adalah disebabkan oleh tindakbalas madu terhadap badan pesakit. Ia merupakan salah satu proses pengubatan. Setelah itu, penyakit akan pulih.

Di sini lady sertakan khasiat-khasiat madu yang lady perolehi di sini :
  • Madu digunakan dalam perubatan tradisional seluruh dunia sejak zaman dahulu lagi.
  • Madu sesuai dijadikan sebagai makanan tambahan kerana khasiatnya yang tinggi dan mengandungi bahan mineral serta vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan manusia.
  • Madu merupakan bahan peneutral yang bertindak menyingkirkan toksik, bahan kimia, racun, kolestrol serta memecahkan lebihan lemak dalam sistem tubuh.
  • Madu boleh menghilangkan kepanasan badan, batuk, selsema, mencerdaskan otak, melancarkan darah, meredakan urat saraf, melawaskan sistem pembuangan, menstabilkan sistem pernafasan, menguatkan jantung, mengelakkan kencing manis, darah tinggi dan kanser.
  • Madu juga meningkatkan keupayaan tenaga batin, melancarkan sistem pencernaan, baik untuk kecantikan, menjadikan kulit lebih licin dan halus, meningkatkan daya ketahanan badan.
  • Madu juga baik oleh wanita mengandung (bulan ke-6 dan ke atas) serta selepas 20 hari bersalin.
Mari kita sama-sama amalkan pemakanan sunnah.
Madu bukan sekadar hanya boleh dimakan ketika sakit, malah boleh dimakan sebagai suplemen untuk menjaga kesihatan secara keseluruhannya.
Mencegah lebih baik daripada mengubati.
Jom sama-sama kita jaga kesihatan badan untuk pembentukan generasi pelapis yang kuat dan rentang kepada pelbagai penyakit.

Insya-Allah.

sumber dari: sweet-ladybird.blogspot.com

antara khasiat madu





Penyembuh Yang Mujarab
“Ambillah, pergunakanlah olehmu sekalian akan dua penyembuh iaitu Madu dan Al-Quran”- Riwayat Ibnu Majah

Kita perlu mengambil Madu setiap hari untuk kekal sihat kerana ia bukan sekadar membekalkan banyak zat malah juga didapati boleh meningkatkan tenaga, merangsang dan memperbaiki aliran darah.

Mampu Mencerdaskan Otak

Madu juga kaya dengan fruktosa iaitu gula ringkas yang boleh diserap terus ke dalam darah untuk memberi tenaga segera. Tidak hairanlah para penyelidik menggelar Madu sebagai agen untuk mencerdaskan otak kerana apabila aliran darah lancar, lebih banyak oksigen dapat dibawa ke otak.

Antioksida & Menghenti Serangan Bakteria

Sungguh menarik, Madu boleh menjadi antibiotik dan antiseptik bagi melawan jangkitan bakteria samada dalaman dan luaran. Kajian penyelidik Universiti Wales mendapati bahawa Madu boleh menghentikan aktiviti bakteria yang menyerang luka dan menghalang jangkitan daripda terus
merebak. Benarlah seperti pesan Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam;

Dari Abu Hurairah, kata beliau: Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda: “Barangsiapa yang menjilat Madu sebanyak tiga kali pagi setiap bulan, maka dia tidak akan terkena cubaan yang besar.”

Secara umumnya setiap titis Madu mengandungi:

Vitamin - A, B1, B2, B3, C, D, E dan K.
Garam Galian - Kalsium, Fosforus, Sulfur, Zat Besi, Karbon, Magnesium, Natrium, Kalium, Klorin, Iodin, Kuprum, Mangan, Silika. Beta Karoten
Gula - Glukosa, Fruktosa dan Sakarin.



sumber dari: hakafyamim.blogspot.com

fakta madu dalam surah An-Nahl






ثُمَّ كُلِي مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً يَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاء لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

69 . Kemudian makanlah dari segala jenis buah-buahan, serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu. Akan keluarlah dari badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia. Sesungguhnya yang demikian itu, ada tanda kekuasaan-Nya bagi orang yang berfikir.



sumber dari: zulkiplyharun.com

kandungan nutrisi madu




<>
<>
<>
<>
<>
<>
<>
<>
Madu
Nilai nurtrisi per 100 g (3.5 oz)
Energi
1.272 kJ (304 kcal)
Karbohidrat
82.4 g
- Gula
82.12 g
- Serat pangan
0.2 g
Lemak
0 g
Protein
0.3 g
Air
17.10 g
0.038 mg (3%)
0.121 mg (1%)
0.068 mg (1%)
0.024 mg (2%)
Folate (Vit. B9)
2 μg (1%)
0.5 mg (1%)
6 mg (1%)
0.42 mg (3%)
2 mg (1%)
4 mg (1%)
52 mg (1%)
4 mg (0%)
0.22 mg (2%)
Shown is for 100 g, roughly 5 tbsp.
Persentase merujuk kepada rekomendasi Amerika Serikat untuk dewasa.
Source: Sumberdata Nutrisi USDA



Madu adalah campuran dari gula dan senyawa lainnya. Sehubungan dengan karbohidrat, madu terutama fruktosa (sekitar 38,5%) dan glukosa (sekitar 31,0%), sehingga mirip dengan sirup gula sintetis diproduksi terbalik, yang sekitar 48% fruktosa, glukosa 47%, dan sukrosa 5%. Karbohidrat madu yang tersisa termasuk maltosa, sukrosa, dan karbohidrat kompleks lainnya. Seperti semua pemanis bergizi, madu sebagian besar gula dan hanya mengandung melacak jumlah vitamin atau mineral. Madu juga mengandung sejumlah kecil dari beberapa senyawa dianggap berfungsi sebagai antioksidan, termasuk chrysin, pinobanksin, vitamin C, katalase, dan pinocembrin. Komposisi spesifik dari sejumlah madu tergantung pada bunga yang tersedia untuk lebah yang menghasilkan madu.

Kekentalan gula adalah sekitar 1,36 kilogram per liter. Atau sama dengan 36% lebih kental daripada air.


sumber dari: id.wikipedia.org

madu -wikipedia




Madu adalah sejenis manisan yang dihasilkan oleh tumbuhan biasanya melalui bunga. Ia bertujuan bagi menarik haiwan pendebunga (kelawar, kupu-kupu, rama-rama, lebah dan lalat) untuk melakukan pendebungaan.

Lebah yang mengumpul madu bunga menghasilkan beberapa jenis madu, antaranya adalah madu putih, keemasan dan hitam.

Madu banyak dihasilkan semula oleh dalam pelbagai warna, rasa dan bau oleh Lebah madu dari genus Apis) dimana merupakan pengeluaran madu dari jenis tersebut yang banyak digunakan manusia. Madu yang dihasilkan semula oleh lebah yang lain atau juga serangga yang lain mempunyai nilai kegunaan yang berlainan.

Lebah madu menghasilkan madu dari nektar yang dimakannya kemudian nektar tersebut dicerna dalam sistem pencernaan mereka. Madu yang terhasil merupakan cecair salivari atau air liur mereka yang kemudiannya disimpan sebagai sumber makanan utama bagi mereka dalam bentuk jeli atau wax yang disimpan dalam sarang heksagon mereka. Pemungut madu akan biasanya menjalankan aktiviti penggalakan penghasilan madu yang lebih oleh lebah yang terdapat di ladang ternakan lebah mereka, serta setiap kali mereka ingin memungut madu untuk dijual atau dimakan, pemungut madu akan memastikan sedikit blok madu ditinggalkan dalam setiap sarang ternakan bagi membolehkan lebah memakan madu tersebut dan mengekalkan koloni lebah tanpa menyebabkan ancaman kepupusan.

Madu adalah sejenis pemanis monosakarida seperti fruktosa dan glukosa dan rasa manisnya hampir sama dengan rasa manis dari sumber pemanis gula granul.[1][2] Ia mempunyai sifat kimia yang atraktif untuk tujuan pembuatan roti, kek dan biskut, dan mempunyai rasa yang cemerlang dan menarik sehinggakan ramai pengguna madu mengatakan madu lebih manis dari larutan gula pekat dan lain-lain bahan pemanis.[1] Kebanyakan mikroorganisma tidak dapat hidup dan membesar dalam madu kerana ia mempunyai aktiviti air yang rendah kira-kira 0.6.[3] Kerana itu madu diklasifikasikan sebagai makanan yang lambat rosak dan hampir tidak rosak atau tidak basi. Walaubagaimanapun, madu kadang-kala mengandungi endospora bakteria dari spesies Clostridium botulinum, dimana sangat merbahaya pada janin dimana endospora bakteria mampu menghasilkan toksin-hasilan bakteria dalam sistem intestinal janin pra-matang, yang membawa kepada penyakit dan seterusnya kematian[4] (lihat Health hazards dibawah).

Penggunaan madu dalam sejarah manusia dalam pelbagai jenis makanan, minuman, pemanis, perasa malah barangan kegunaan harian seperti bahan zat tambahan dalam kosmetik dan ubat-ubatan telah lama diadaptasikan. Madu juga mempunyai nilai dan sumbangan dalam agama dan simbol yang tersendiri. Madu telah banyak digunakan dalam pelbagai tradisi perubatan samada moden mahupun tradisional juga dikatakan mampu menjadi penyembuh kepada pelbagai jenis penyakit. Kajian mengenai debunga dan spora dalam madu mentah (melissopalinologi) dapat diterangkan dalam sumber flora madu.[5] Ini kerana lebah mampu membawa cas elektrostatik, dan mampu menarik zarah-zarah yang lain, teknik sama melissopalinologi yang digunakan dalam kajian alam sekitar mengenai zarah radioaktif, debu atau pencemaran partikel bebas.[6][7]


sumber dari: ms.wikipedia.org